Агенцията за социално подпомагане с награда за програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуацията“

Агенцията за социално подпомагане с награда за програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуацията“

Агенцията за социално подпомагане получи наградата „Достъп до добра храна“ в категория „Държавна политика“ за целевата програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуацията“. Това съобщиха от министерството на труда и социалната политика.

Агенцията разработи и администрира програмата, за реализацията на която бяха осигурени 14,2 млн. лв. от бюджета. Осигуреното финансиране даде възможност над 36 000 нуждаещи се в 189 общини и райони да бъдат подкрепяни ежедневно с топъл обяд в условията на пандемията от коронавирус.

Отличените инициативи бяха обявени в рамките на Седмата годишна конференция „Достъп до добра храна“, проведена онлайн. От АСП благодариха за високото призвание, като отбелязаха, че с целевата програма е надградена операция „Осигуряване на топъл обяд“, финансирана по Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

За присъстващите на онлайн събитието беше излъчен кратък филм „Топъл обяд за душата“. В него подпомогнати по Оперативната програма за храни разказват как „топлият обяд“ не само им осигурява достъп до храна, но им е помогнал да се справят със социалната изолация, да получат възможност за достъп до образование, подкрепа при домашно насилие и др.

Конференцията „Достъп до добра храна“ е част от Националната седмица за достъпа до добра храна. Тя стартира на 16 октомври, който е обявен за Световен ден на прехраната с решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Наградите се връчват от фондация „Българска месна традиция“ и Граждански институт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.