Агенцията по заетостта ще насърчава 300 безработни с увреждания

Агенцията по заетостта ще насърчава 300 безработни с увреждания

Агенцията по заетостта планира да насърчи подкрепената заетост на 300 безработни лица с увреждания или такива спадащи към други групи в неравностойно положение на пазара на труда. Провеждат процедура за избор на изпълнител, на когото ще бъдат предоставени средства за съдействие и устройване на работа за не по-малко от година на безработни от посочените групи.

В Националния план за действие по заетостта за 2021 г. са предвидени средства за подкрепа устройването на работа на общо 300 безработни с увреждания или от други уязвими групи. До 1000 лв. ще се предоставят за всяко насочено от бюрото по труда безработно лице от тези групи, което е устроено със съдействието на изпълнителя на несубсидирано работно място за срок, не по-кратък от 12 месеца. Средствата се предоставят на конкретни частни посредници, избрани за изпълнители след провеждане на тръжната процедура. За целта с одобрените кандидати ще се сключат договори със заплащане, зависещо само от крайния резултат – осигурена заетост по трудов договор за период не по-малко от 12 месеца, независимо от вида и обема на предоставените услуги преди устройване и по време на работа на назначените по мярката безработни. Сумите се изплащат на две части – до изтичането на първия месец и след изтичането на 12-ия месец от сключването на трудовия договор с лицето.

Процедурата, провеждана от Агенцията по заетостта предоставя възможност за кандидатстване по 9 обособени позиции, формирани въз основа на териториалния обхват на 9-те регионални служби по заетостта. Срокът за кандидатстване по процедурата от частните посреднически фирми е до 16 август 2021 г., а пълна информация за условията и изискванията за кандидатстване е публикувана в Регистъра на обществените поръчки. Целта на мярката е да се насърчат и обединят усилията и възможностите на бюрата по труда и частните посреднически фирми за подпомагане устройването на работа на т. нар. първичен трудов пазар на повече лица от уязвимите групи за поне 1 година, като важна предпоставка за тяхното пълноценно и устойчиво социално включване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.