Агенцията по заетостта осигурява безплатни детегледачи

Агенцията по заетостта осигурява безплатни детегледачи

Над 7800 семйства са наели детегледач по проекта „Родители в заетост“ ( ОП РЧР), който се реализира от Агенцията по заетостта (АЗ) с финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и държавния бюджет. Предстои да се подпишат още близо 1500 споразумения, така семействата, за които държавата осигурява безплатен детегледач, ще се увеличат на 9260, а финансовият ресурс по проекта ще достигне 95 млн. лв., посочиха от агенцията.

Целта на проекта е да даде възможност на родителите на деца до 5-годишна възраст, които не са записани в детска градина, да се върнат на работа. Има и вариант за многодетни семейства с деца до 12 години, които посещават детски ясли и градини или училище. За тях по проекта се осигурява детегледачка до 4часа дневно. Критериите, както и продължителността по проекта, са определени от Управляващия орган и Комитета за наблюдение на ОП РЧР. „Родители в заетост“ стартира с бюджет от 35 млн. лв., като поради засиления интерес процедурата е удължавана пет пъти с цел осигуряване на допълнителен финансов ресурс. Общият му бюджет към момента е 98 млн. лв. с включени 4% разходи за организация и управление на проекта. От тях 75 млн. лв. са осигурени от ОП РЧР, а допълнителни 23 млн. лв. са от държавния бюджет.

Поради изчерпване на финансовия ресурс по схемата, приемът на заявления от родители приключи на 31 май 2021 г., като крайният срок за подаване на документи бе своевременно обявен на официалната страница на АЗ. Продължителността на изпълнение на вече сключените споразумения между АЗ, родителите и безработните лица, назначени като детегледачи, е до 2023 г. Подадените до обявения краен срок заявления от родители все още се разглеждат и оценяват. Набирането на кандидати за детегледачи продължава и след приключване на приема на заявления от родителите. Продължава сключването на тристранни споразумения и трудови договори с детегледачите, допълниха от Агенцията по заетостта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.