Финансовите отчети удължиха работното време на Агенцията по вписванията

Финансовите отчети удължиха работното време на Агенцията по вписванията

Агенцията по вписванията (АВ) ще работи с удължено работно време. Причина за това е изтичащият краен срок за подаване на заявления за обявяване на годишни финансови отчети (ГФО) в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, съобщи ведомството днес.

От 23 септември до края на месеца офисите на агенцията, в които се подават въпросните заявления, ще работят от 8 сутринта до 18:30 ч. следобед. По този начин институцията цели да улесни потребителите. През настоящата година, заради епидемиологичната ситуация в страната, законовият срок за подаване на заявленията бе удължен с три месеца, напомнят още от АВ.

Освен на гише, документите може да се подават и онлайн на адрес https://portal.registryagency.bg/. Таксата за подаване на заявления по електронен път е наполовина по-ниска от тази на гише. Постъпилите до момента заявления са 181 322 на брой. От тях, около 77% са подадени по електронен път, а останалата част – на гише. На база подадените заявления от миналата година се очаква в следващите дни да бъдат внесени близо 150 000 заявления.

Тази година подаването на информация е по облекчен режим. Така отпада необходимостта да се представят документи, доказващи приемането на годишния финансов отчет и годишния доклад за дейността (покани за свикване на общи събрания, протоколи от проведени общи събрания, доказателства за получаване на поканите и пр.). Обстоятелството, че ГФО са приети от съответния компетентен орган,  се доказва с представяне на декларация по образец (декларация по чл.62а, ал.2, т.2 от Наредба N1 от 14 февруари 2007 г.) от законния представител на търговеца или юридическото лице с нестопанска цел.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.