Агенцията по горите провери над 1 300 ловни дружини (СНИМКИ)
5
.

Агенцията по горите провери над 1 300 ловни дружини (СНИМКИ)

Днес започна сезонът за лов на дива свиня

От 8 август насам, когато бе открит ловният сезон за пернат дивеч, са проверени общо 1 327 ловни дружини. Това показват данни на Изпълнителната агенция по горите, както и на регионалните дирекции по горите. Направени са повече от 6 700 проверки, като са прегледани 471 превозни средства и са инспектирани 4 826 ловци. Други 162 физически лица също са минали на проверка. Констатираните нарушения пък са едва 21 и са съставени 5 акта по Закона на лова и опазване на дивеча.

От днес е открит и ловният сезон на дива свиня. Очакванията са само днес да излязат общо 156 дружини на територията на регионалната дирекция по горите към София (РГД - София). Повече от половината от тях следва да бъдат проверени. „Груповият лов на дива свиня и тази година ще се извършва при строго спазване на мерките за биосигурност, с цел предотвратяване разпространението на заразата Африканска чума по свинете", каза зам.-директорът на РДГ-София инж. Филип Ковашки.

Ловно-рибарската дружинка с. Локорско към ЛРС София – Север също бе проверена от РГД - София. Горските служители провериха заверките на ловните билети, членските карти на членовете на дружинката, разрешителните за лов, както и облеклата на ловците за наличие на ярък сигнален цвят.

През първите ловни излети на 3, 4, 10 и 11 октомври, ловците ще попълват формуляри за събиране на данни, свързани с нова Методика за мониторинг на запаса на дивата свиня. Резултатите от данните ще бъдат използвани за определянето на запаса на вида в отделните региони и общо за сраната. За коректното попълване на данните в предоставените формуляри служители на ДГС, ДЛС и РДГ ще присъстват на ловни излети в определените дати и ще съдействат на ловците.

Във връзка със засилените мерки и недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие са организирани съвместни проверки с представители на МВР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.