Агенцията по горите алармира: Има масова сеч на иглолистни гори в общините

Агенцията по горите алармира: Има масова сеч на иглолистни гори в общините

Масова сеч на елитни иглолисти гори констатират инспекторите от Агенцията по горите. След проверки в Родопите горските откриват, че отново е задействана незаконната практика общините да разрешават масова сеч на елитни иглолистни гори, които на хартия все още се водят ниви и пасища, но последно са били такива преди над 50 години.

"При тези сечи няма прозрачност, не се прилагат елементарни лесовъдски правила и не е възможен контрол, а те съставляват близо 10 на сто от всички гори в България", посочват от ведомството, цитирани от БНР. Според тях подобни практики се стимулират и заради завишеното търсене на дърва за огрев в началото на есенния сезон.

Затова и от Агенцията по горите подновяват кампанията за защита на дърветата в земеделски земи. Данните на ведомството показват, че самозалесилите се гори върху обработваеми площи у нас са над 3 млн. декара и в последните месеци нерегламентираното им изсичане зачестява. Агенцията по горите напомня, че има законова възможност собствениците на такива самозалесили се земеделски имоти да променят предназначението им и да ги превърнат в официални гори като това става безвъзмездно.

Само за последните три месеца е обявена промяна на предназначението на над 24 000 декара такива имоти. Преждевременно днес стана ясно, че представители на агенцията, заедно с граждани, журналисти и народни представители, извършиха проверка на  известното ловно стопанство "Паламара". Бяха посетени ловната резиденция и приватизирани вече ловни хижи и оградни съоръжения. Проверяващите, начело с ръководството на Агенцията, установиха, че през последните 10 г. е допуснато разпиляване на държавната собственост и ограничаване  на стопанската самоинициатива, довели до съществено намаляване на възможностите за приходи от ловен туризъм (загубите са близо 90%) в едно от най-елитните ловни стопанства в България.

Като позитивна промяна бе отчетено решението на новото ръководство на ДЛС Паламара да приеме публичен ценоразпис и да разреши посещението на стопанството и ловната резиденция като туристическа услуга.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.