Агенция по вписванията с шест нови е-услуги

Агенция по вписванията с шест нови е-услуги

Агенция по вписванията (АВ) пусна шест нови електронни услуги. Те са достъпни чрез единния портал на ведомството, съобщи агенцията.

Новите електронни услуги включват издаване на заверен или незаверен препис от вписан акт, на удостоверение за лице или миот, за лице или имот за определен период. Всички те могат да бъдат заявени на единния портал, като за целта са необходими регистрация, валиден електронен подпис (КЕП) и попълнена е-форма в сайта, в зависимост от исканата услуга. Разбира се, трябва да има и заплатена държавна такса през системата на Epay, напомнят от ведомството. Незавереният препис потребителите могат да достъпят електронно, докато за заверения е необходимо получаване на място. Заявленията за издаване на удостоверения за лице и имот, както и за определен период също ще може да се подават изцяло електронно, а потребителите ще посочват как искат да получат готовото удостоверение - електронно в портала или на място в служба по вписвания.

С тези е-услуги се приключва проектът за надграждане имотния регистър, който е част от Стратегията за развитие на електронното управление у нас, реализиран с финансовата подкрепа на ОП "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. „Новите електронни услуги значително ще облекчат потребителите на услугите на службите по вписвания към АВ. Стартирането им бе обвързано с приемането на необходимите нормативни промени и когато то стана факт, Агенция по вписванията своевременно презентира електронните услуги“, подчерта Габриела Козарева, изпълнителен директор на агенцията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.