Агенции за международен културен обмен: Бригадите в Америка не са спрени

Агенции за международен културен обмен: Бригадите в Америка не са спрени

Асоциацията на агенциите за международен културен обмен излязоха с писмо, в което уточняват, че студентската програма Work and travel, по известна у нас като програма за студентски бригади в Америка, не е спряна. Причина за това е изказването на председателя на Националния оперативен щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски, че тази година те ще си останат вкъщи.

Агенциите „Интеграл“, „Ориндж“, „ Куул травъл” ,„Флечър“, „Ай Би Си” и „Ен Джи Би Консулт“ уточняват че:

  1. Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ чрез спонсориращи организация и американски работодатели като към настоящия момент НЕ е спряна от приемащата страна. 
  2. С решение на Департамента тя бе временно отложена за период до 13 май, 2020 г., което към настоящия момент не означава нейното отлагане и дори не засяга сроковете за пътуване на значителна част от българските студентите;
  3. Разпространението и овладяването на пандемията с коронавирус в цял свят ни поставя в динамична ситуация, която изисква ясна и навременна информация от компетентни органи, от които зависят краткосрочните планове на всички нас, включително и студентите, които са се записали по програмата WAT това лято.
  4. Съзнаваме, че в условията на извънредно положение Националният оперативен щаб за борба с COVID-19 е овластен да предлага решения и предприема мерки, свързани със здравето и безопасността на хората. 
  5. Самият щаб многократно заявява, че мерките зависят от динамиката и развитието на ситуацията. Когато става дума за международни програми, те зависят и от волята и решенията и на приемащата и на изпращащата страна. 
  6. ЕТО ЗАЩО, ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ, че към настоящият  МОМЕНТ програмата WORK AND TRAVEL НЕ Е СПРЯНА. Тя е отложена за срок СЛЕД 13 май, 2020 г., което е месец след  срока на въведеното към момента в България извънредно положение. 
  7. Като благодарим на българското правителство, на българските медици и на Националният оперативен щаб за регулярната информация, ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ, че обобщения за спиране на програми, продукти и дейности към настоящия момент, извън период 13 април, 2020 г., до когато е официалното решение за извънредно положение, и близо 2 месеца до старта на определена програма, за която записванията са вече приключили, създава ненужна паника и вземане на прибързани решения, които са в ущърб на всички.
  8. АПЕЛИРАМЕ към студентите, които вече са заявили и организирали своето пътуване за студентска бригада, да запазят спокойствие и да изчакат периода на извънредното положение в България, както и временното спиране на програмата! 
  9. Всички НИЕ, организациите, партниращи на програмата и спонсорските организации в САЩ сме в непрекъсната връзка, следим динамиката на ситуацията и продължаваме да работим за разрешаване на всички казуси по най-добрия начин за всички участници в програмата!   

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.