0

Б ългарският филм „Ага“ на режисьора Милко Лазаров ще получи широко разпространение и в Съединените американски щати. В домакин на официалната премиера на заглавието ще се превърне Ню Йорк, като прожекцията е заложена за тази сряда (4 септември).

Българският филм „Ага“ на режисьора Милко Лазаров ще получи широко разпространение и в Съединените американски щати. В домакин на официалната премиера на заглавието ще се превърне Ню Йорк, като прожекцията е заложена за тази сряда (4 септември).

Щатите са поредната дестинация, до която достига „Ага“. Филмът вече е получил разпространение в страни като Австралия, Нова Зеландия, Китай, Полша, Швейцария, Франция и Германия. От кинофестивали по целия свят пък лентата е събрала над 40 отличия. Миналата година „Ага“ закри основната програма на Берлинале, получи главната награда "Най-добър филм" в селекцията "Седмица на критиката" на кинофорум в Кайро, грабна „Златна роза“ от родния фестивал във Варна и мн. др. Сюжетът на заглавието разказва за живота на двама инуити, Нанук и Седна, които живеят някъде накрай света - сами в бялата пустош на далечния Север, така както са живели първите хора – без големи въпроси, без претенции и амбиции, без агресия – ден след ден. Дъщеря им Ага ги е напуснала и след смъртта на Седна, Нанук тръгва да я търси.