Огнища на африканска чума по свинете са установени и в Русенско, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

До този момент в областта не беше констатирано опасното заболяване. Огнищата са две. Едното е в лично стопанство с пет нерегистрирани свине в село Ценово, а другото – в регистрирана фамилна ферма тип А, в която се отглеждат общо 19 прасета, в село Пет кладенци, община Бяла.

Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на африканската чума по свинете днес.

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов коментира, че вече се е преминало към изпълнение на заповедта на Българската агенция по безопасност на храните.

„Двата засегнати района са отцепени. В трикилометровата зона около огнищата ще започне евтаназирането на свинете, а в десеткилометровата – ще се вземат проби. В населените места няма да се допуска да влизат хора, които са от други региони. Екипи на полицията ще подпомагат дейността на ветеринарните власти“, коментира Иванов.

На територията на цялата област се забранява търговията с живи свине и месо.

На 10 юли областният управител Галин Григоров издаде заповед всички домашни свине в областта да бъдат изклани до десет дни. Ако това не се случи до този срок, два дни по-късно ще започне принудителното умъртвяване на прасетата.

По темата: чума Русенско
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Износът на зърно от Украйна скочи с над 1,64 млн. т

До средата на август Украйна вече е продала зад граница над 5,6 млн. т зърно от новата реколта, което е с над 1,64 млн. т, от същия период на миналата година, съобщава министерството на аграрната политика на бившата съветска република.

До 27 септември приемат документи за отстъпка от акциза за газьола

На 9 септември 2019 г. започва прием на заявления по схемата за държавна помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Той ще продължи до 27 септември г., съобщават от земеделското министерство на земеделието и храните.

Експерти провериха язовир "Ръжица" след сигнал за мъртви риби

Експерти на Басейновата дирекция "Черноморски район" (БДЧР) извършиха незабавна проверка на язовир "Ръжица" в Община Руен, след получен сигнал в дирекцията за източване на язовира и наличие на мъртви риби.