Знаете ли кога прокуратурата тръгна по същество в спецсъда обвинителния акт срещу Цветан Василев и още 17 души за грабежа на века „КТБ“? С почти година забавяне. А причината за тези изгубени над 365 дни е адвокатските врътки, които адвокатите на мустакатия аферист прилагаха на съда.

Първата беше да накарат прокуратурата да изчете на глас в съдебната зала огромния обвинителен акт срещу Василев & Со, в който са описани голяма част от престъпленията на групата, издълбала в КТБ дупка от близо 6 млрд. лв. Е, сега номерата на тези скъпоплатени (с парите на ограбените вложители) адвокати продължават.

По време на процеса във вторник за пореден път се опитаха да замотаят делото за грабежа на трезора, като правят внушения за несъществуващи факти. И така хем да губят делото на съда, като потопят процеса в допълнителни детайли, хем да откраднат още някой ден на свобода за своя клиент, който се укрива от родното правосъдие в Сърбия вече 5 години.

На заседанието Константин Симеонов и Лазар Карадалиев - защитници на банкера беглец, който се хванаха като удавници за сламка за справка, която дори не е официален банков документ. Тя беше предявена още в началото на заседанието от прокуратурата на основния свидетел Бисер Лазов. Стана ясно, че тя е с дата 28 февруари 2008 г. Лазов обясни, че не е сигурен дали той е изготвил справката, но това е една от многото такива, които се изготвяли в края на деня по искане на Цветан Василев.

Справката по същество представлява обобщена информация за дружествата от т. нар. Фирма на мустакатия аферист, с която е точил трезора. На въпросния лист има таблица, като в едната колона са активите в левове, долари, евро и швейцарски франка, а в другата - задължения. На някои от графите обаче има съкращения „дп“ и срещу тях цифра.

Щом видяха това, в безсилието си, адвокатите на БГ Мадоф започнаха да усукват основния свидетел по процеса около двата сакрални инициала. Играта им се оказа прозрачна, защото само минути по-късно (най-вероятно получили указания я от адвокатите в спецсъда, я от общия им ментор в Сърбия) от „Фрогнюз пуснаха цял ферман, в който на дълго и широко чертаят имагинерни връзки между двете букви и депутата от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Народният представител от години е трън в петата на Ваилев и хората му заради опитите си да извади на светло далаверите на олигарсите у нас и да ги пресече със законодателни инициативи. Затова какъв по-голям кеф за пресцентъра на банкера-беглец в лицето на „Фрогнюз“ от това да завъртят поредната си измислица срещу депутата?

В текстът им липсва разбира се това, че свидетелят Лазов се опита неколкократно да обясни в съдебанат зала, че това не е документ, а информация, която касае само Василев и че той е нареждал дали да се впишат дадени буквени съкращения или не и само банкерът може да отговори какво значат въпросните съкращения.

Адвокатите на беглеца обаче имат интерес освен да шиканират делото и да отклоняват вниманието от крадливия си клиент, защото 3 авторитетни източника вече потвърдиха, че КТБ е пирамида, а Василев - кредитен фараон. Първи бащата на валутния борд Стив Ханке заяви, че КТБ е действала като пирамида. Този факт беше огласен и от международната разследваща компания Аликс Партнърс и от авторитетния Вашингтонски арбитраж. Адвокатите много добре знаят, че Василев, който ужили вложителите с между 5 и 6 млрд. лева, го грозят 20 години затвор.

Именно заради това им е изгодно да правят внушения. Всеизвестен факт е, че Делян Пеевски не е участвал в управителни или надзорните органи на КТБ, той не е бил акционер в банката. Навремето семейството му е имало кредити към КТБ, които са погасени ефективно. Понастоящем няма съдебни дела за активи на трезора. Напротив - той е автор, заедно с колегите си от ДПС Хамид Хамид и Йордан Цонев, на закона, с който бе спрян вторичния грабеж на активите на трезора, след обявяването на банката в несъстоятелност. Законът развърза ръцете на синдиците и те успяха да върнат 400 млн. лева в масата на несъстоятелността.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

“Сега“ обгази ефира с лъжи за Пеевски

Вестник „Сега“ на газовия барон Сашо Дончев никога не е крил, че е част от организираната медийна група, която методично разпространява фалшиви новини и откровени клевети срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Николай Стайков & Co с фонд за мокри поръчки

*Замазват скандала с Малофеев и Решетников, като пришиват фиктивни руски връзки на Пеевски

*Хранениците на Прокопиев с нова порция лъжи в съюз с обвинения за шпионаж Малинов и ортака му Цветан Василев