Адвокатите на съд, ако прикрият клиентите си за пране на пари

Адвокатите на съд, ако прикрият клиентите си за пране на пари

Адвокатите ще бъдат съдени, ако прикрият клиентите си да перат пари или им помагат да се финансира тероризъм. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене Законопроекта за мерките срещу изпирането на пари.

Адвокатите ще бъдат задължени да сигнализират на дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС само при случаите, когато клиентът поиска да му съдействат за пране на пари или да му помогнат да финансира тероризъм . В случай, че не сигнализират и помогнат на клиента - носят наказателна отговорност по НК, както и административна.

Когато извършват престъпление, има Наказателен кодекс, заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Маниол Манев, в колуарите на НС, който е експерт по охрана и сигурност. Той допълни, че адвокатите няма да бъдат доносници.

Също така отпадна най-притеснителното за тях задължение да докладват на ДАНС за всеки нов клиент.

През февруари адвокатите протестираха срещу задължението да съобщават данни за клиентите си. Те смятаха, че създадените норми са "Пример за изключително лошо транспониране на Директива на ЕС и за прекомерно раздут кръг на задължените лица". Друг аргумент бе от финансовата гледна точка, именно че липсва предварителна оценка колко ще струва на хората и бизнеса изпълнението на тези мерки.

Председателят на вътрешната комисия в парламента Пламен Нунев обясни колко дълга и трудна е била работата по закона и допълни, че е доволен, че измененията са завършили с консенсус между всички участници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.