Адвокати искат криминализиране на екопрестъпленията

Адвокати искат криминализиране на екопрестъпленията

Международни адвокати изготвят планове за законово приложимото престъпление екоцид, криминализиращо унищожаването на световните екосистеми, което вече привлича подкрепа от европейски страни и островни държави в риск от повишаване на морското равнище, пише "Гардиън".

 

Групата адвокати, координиращи инициативата, се председателства от проф. Филип Сандс от University College London и Флорънс Мумба, бивш съдия в международния наказателен съд (МНС).

Целта е да се изготви правна дефиниция на "екоцид", която да допълва други съществуващи международни престъпления като престъпления срещу човечеството, военни престъпления и геноцид.

Проектът, иницииран от фондация "Спрете екоцида" по искане на шведски депутати, стартира този месец, за да съвпадне със 75-годишнината от началото Нюрнбергския процес срещу нацистки водещи фигури през 1945 г.

Няколко малки островни държави, включително Вануату, в Тихия океан и Малдивите, в Индийския океан, призоваха за "сериозно разглеждане" на престъплението екоцид на годишното събрание на страните членки участнички МНС през декември миналата година.

Френският президент Еманюел Макрон също подкрепи идеята, а белгийското правителство обеща подкрепа. Британският правосъден министър в сянка Дейвид Лами също призова екоцидът да бъде включен в законодателството.

Международният наказателен съд, който е със седалище в Хага, обеща преди това да даде приоритет на престъпленията, които водят до "унищожаване на околната среда", "експлоатация на природни ресурси" и "незаконно отчуждаване" на земя.

В документ за политиката на МНС през 2016 г. се казва, че той не разширява формално юрисдикцията си, но ще оценява съществуващи престъпления, като престъпления срещу човечеството, в по-широк контекст. Досега не е имало официални разследвания или обвинения от този тип.

Сандс подчертава: "Времето е подходящо да се използва силата на международното наказателно право за защита на нашата глобална околна среда... Надеждата ми е, че тази група ще може... да изготви дефиниция, която е практична, ефективна и устойчива, и която може да привлече подкрепа, за да позволи да се направи изменение на устава на МНС."

Мумба, съдия в трибунала на Червените кхмери и бивш съдия на върховния съд в Замбия, каза: "Международното престъпление срещу екоцида може да бъде важно, тъй като отговорността на личността / държавата може да бъде регулирана, за да се постигне баланс за оцеляването както на човечеството, така и на природата."

Джоджо Мехта, председател на фондация "Спри екоцида", каза пред "Гардиън": "В повечето случаи екоцидът вероятно е корпоративно престъпление. Криминализирането на нещо в МНС означава, че държавите, които са го ратифицирали, трябва да го включат в своето национално законодателство.

"Това означава, че ще има много възможности за съдебно преследване [корпорации, нарушители] по целия свят."

Мехта каза, че едно от предизвикателствата пред изготвящата комисия ще бъде да определи в кой момент да влезе в сила нарушение на екоцида. Отсичането на едно дърво върху селско зелено не би било достатъчно, обясни тя.

"Това би трябвало да включва масово, систематично или широко унищожаване", добави тя. "Вероятно говорим за обезлесяване на Амазонка в голям мащаб, дълбоководно тралене на дъно или разливи на нефт. Искаме да го поставим на същото ниво като жестокостите, разследвани от МНС. "

13-членният правен състав от експерти от цял ​​свят включва Туилома Нерони Слейд от Самоа, който също е бивш съдия на ICC. Те планират да приключат работата си в началото на следващата година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.