Адвокат Пламен Димитров: Второ момче е изпаднало в шок след упойка в клиниката, в която оперирали Алекс

Адвокат Пламен Димитров: Второ момче е изпаднало в шок след упойка в клиниката, в която оперирали Алекс

Всеки от нас може да има малигнена хипертермия, но да не знае

Подсъдимият д-р Валентин Павлов е търсил помощ от съпартиеца си Петър Москов след инцидента, казва адвокатът в интервю за "Монитор"

- Адвокат Димитров, как ще коментирате присъдата на Софийския апелативен съд, при която бе оправдан бившият депутат от Реформаторския блок и стоматолог д-р Валентин Павлов за смъртта на 14-годишния Алекс Иванов след анестезия през юни 2016 г.?

- Присъдата на Софийския апелативен съд е несправедлива. Съставът оправда изцяло д-р Павлов, който на първа инстанция получи 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок. Призна за виновни съпругата му д-р Венета Павлова и анестезиоложката д-р Йоанна Филипова и след като ги призна за виновни, им намали наказанията – от 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок на 1 г. условно, както и отмени наказанието да не практикуват. Нещо повече – председател на съдебния състав беше така известният вече Калин Калпакчиев. Ще обжалваме присъдата пред Върховния касационен съд, дано върховните съдии са на друго мнение. Но проблемът е и в държавата. Като приключи всичко, ще я съдим в Страсбург, защото има проблем. Само 7-8 големи болници в София се снабдяват с антидота за малигнена хипертермия, който е единственият в света, друго не може да помогне.

- Клиниката, където е оперирано момчето, не е разполагала с този антидот?

- Те твърдят, че нямат право да го имат. По принцип държавата също твърди, че никой няма право да го има, но в същото време го имат в „Пирогов“, „Токуда“, Военна болница и други. В клиниката „ЕО ДЕНТ“ на семейство Павлови явно си играят с човешкия живот на тото. В листовката на упойката, която използват, пише че може да предизвика малигнена хипертермия. Никой от нас не ходи в Германия, там се правят генетични изследвания, които са много скъпи. Тази малигнена хипертермия може да я има всеки. Затова, когато се използва въпросната упойка, би следвало да имат антидота, защото не знаят в какъв момент ще им потрябва.

- Единичен случай ли е трагедията с момчето в тази клиника?

- В клиниката е имало подобен случай 2 години след смъртта на Алекс – на едно момче от Козлодуй слагат същата упойка и то развива малигнена хипертермия. Детето явно е извадило голям късмет, защото д-р Филипова се е била сменила с друг анестезиолог, който изважда пациента от упойка, реагира бързо и го откарват в „Пирогов“, където му слагат този антидот. Същата клиника, същата упойка, същата частна линейка. А Алекс е откаран с тази частна линейка без оборудване от „Дианабад“, където е клиниката, до „Пирогов“ под пълна анестезия, без да е изваден от упойката. Професор Гаврилова, която го е приела, каза пред съда, че детето е закарано починало, без жизнени функции. Защото 40 минути анестезиологът д-р Филипова прави всичко, което не е трябвало да прави. Пред първата съдебна инстанция тя каза, че не е знаела къде има антидота „Дантролен“, а пред Софийски апелативен съд заяви, че е знаела, че го има в „Пирогов“. Като е знаела, защо не са се обадили там да го поискат? А тя сложила на Алекс инжекция атропин, аналгин и други препарати, за които е знаела, че няма да помогнат по никакъв начин. Вината изцяло е на анестезиоложката. А д-р Павлова е управител на клиниката и нея я признаха за виновна, че не е осигурила този препарат. Хирургът на Алекс е бил д-р Павлов.

- Как тогава Софийският апелативен съд го оправда?

- Още не са излезли мотивите да видим защо го оправдават, но те казват, че си е свършил работата и излязъл от операционната. Но тази клиника не е на д-р Филипова, а на семейство Павлови. Д-р Филипова може да вземе решение да иска антидота, но те трябва да го купят и да го върнат. Дали ще го вземат от „Пирогов“ или Военна болница, препаратът е скъп.

- Според вас тенденция ли е съдия Калин Калпакчиев да произнася скандални присъди?

- Не знам, но в началото делото за смъртта на Алекс пред САС започна с друг председател на съдебния състав, после беше сменен, не знам защо.

- Как не знаете, вие сте адвокат по делото?

- Обясниха, че е бил командирован. И така делото пред Софийския апелативен съд започна отново, защото смениха председателя на състава и сложиха Калпакчиев. Другите съдии останаха същите.

- Кога стана това?

- След първите две заседания по делото през 2019 г., беше доста преди предсрочно да освободи Пол Фрийман.

- Кой командирова съдия Калпакчиев?

- На мен не ми дават обяснения кой го командирова. Прокурорката от апелативната прокуратура беше много ентусиазирана, направи много неща, писа до министерство на здравеопазването – искаше да им бъде забранено да използват пълни упойки и т.н. На пледоариите дойде друга прокурорка, попитах къде е предишната, защото беше навътре в нещата, казаха ми, че е повишена във Върховна касационна прокуратура. В последната минута на мача се смени и прокурорът. До месец трябва да излязат мотивите, делото е доста обемисто, а ние имаме 15 дни да обжалваме. Надявам се и прокуратурата да протестира присъдата.

- При прочитането на присъдата нямаше ли нито дума защо съдът е решил така?

- Не казаха нищо. На 6 ноември до 19 ч. след 5 часа заседание правихме пледоарии. Съобщиха, че на 7-ми ще четат решение. Казах на моите клиенти, че има нещо гнило и сигурно ще ги оправдаят. Иначе, ако щяха да потвърдят присъдата на Софийския градски съд, щяха да кажат „решение в срок“. На 7 ноември в 12,30 ч. прочетоха присъдата.

- Нарекохте я несправедлива.

- Ще ви разкажа един пример – през 2015 г. при пластична операция в Пловдив едно 23-годишно момиче получава малигнена хипертермия след упойка. На 15-тата минута донасят на анестезиолога антидота и момичето е спасено. А тук адвокатът на д-р Павлов Даниела Доковска обяснява на съда, че докато карали Алекс до „Пирогов“ и докато разредят антидота, защото е суха субстанция, пак е минало време. В Пловдив как са реагирали бързо?

- Сигурно родителите на Алекс са съсипани?

- Да. Те присъстваха на всяко заседание. На никого не пожелавам да отгледа единственото си дете до 14-годишна възраст и при операция на зъби и киста да му го върнат в ковчег. Това в 21 век е престъпление. Ако Павлов не е бил виновен, защо 2 дни след случая се обажда на неговия съпартиец и министър на здравеопазването Москов и иска да бъде извършен медицински одит на клиниката? Одитът, разбира се, е завършил в полза на Павлов. Но има нещо, което съдът пропусна при събирането на доказателства – една доцентка е била в този медицински одит и е констатирала нередности в медицинската документация при операцията, т.е. има корекции на операционния лист и на анестезиологичния. Това тя го е написала. Много настоявах да бъде разпитана, защото е била в одита и има сведения, но и двете съдебни инстанции отказаха, не била свидетел. А как допуснаха до разпит всички останали?


ВИЗИТКА:

Адвокат Пламен Димитров е вписан в Софийската адвокатска колегия от 2013 г., като преди това е бил на работа в МВР и Столичната следствена служба. Занимава се с граждански и наказателни дела, като е известен с това, че защитава пострадали при лекарски грешки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ