Адмирал Ефтимов: В пандемията проведохме учения, които не бяха правени от десетилетия

Адмирал Ефтимов: В пандемията проведохме учения, които не бяха правени от десетилетия

„В условията на пандемия, с голяма мобилизация и при спазване на мерките за безопасност Сухопътните войски успешно проведоха учения, които не бяха правени от десетилетия. Изказвам своето воинско „благодаря“ към командира генерал-майор Михаил Попов, неговия екип и целия личен състав на Сухопътните войски.“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след Анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Командването на Сухопътните войски през 2020 г.

Адмирал Ефтимов оцени усилията на Командването и командирите на Сухопътните войски на всички нива, които в трудна година като изминалата успяха да изпълнят основните мероприятия по подготовката, планирани преди усложняването на епидемичната обстановка.

„Всяко учение и мероприятие подлежи на анализ. Имаме ясна представа за възможностите, за това какво можем, какво трябва да направим и да надградим. Надявам се с развитието на проектите и с ресурсното обезпечаване на Българската армия и конкретно на Сухопътните войски да се запази тенденцията към увеличаване и поддържане на отбранителните ни способности“, заяви началникът на отбраната.

Оперативният сбор на командира на Сухопътните войски, който се проведе днес беше на тема „Концепция на НАТО за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона и влиянието й върху развитието на Сухопътните войски”. В присъствието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, ръководния състав и командирите на всички военни формирования от Сухопътните войски беше проведен и анализът на подготовката на командирите, щабовете и военните формирования от Сухопътните войски през учебната 2020 г.

„В състояние сме да изпълним поставените ни задачи с определени ограничения в обем или удължен лимит от време, произтичащи от комплексни причини. Проведените мероприятия и постигнатите резултати допринесоха за поддържането и надграждането на съществуващите отбранителни способности. Въпреки всички предизвикателства и трудности, основните планирани мероприятия по подготовката в Сухопътните войски през годината бяха изпълнени“ – посочи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в обръщението си към участниците във форума.

Макар и в условията на висок некомплект и в сложна епидемиологична обстановка, подготовката беше насочена към поддържане и развитие на съществуващите отбранителни способности и изпълнение на задачите по трите мисии на въоръжените сили, като основните усилия бяха с акцент върху мисия „Отбрана”. Генерал-майор Попов подчерта основния приоритет в подготовката на формированията през годината - провеждането на съвместни учения и тренировки с участието на бойни и осигуряващи формирования, както от Сухопътните войски, така и от останалите видове въоръжени сили. Той открои организирането и успешното провеждане на тактическото учение с 61-ва механизирана бригада „Балканска стена -2020“, в което участваха бойни и осигуряващи формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Служба „Военна полиция“, Военномедицинска академия и други структури. Независимо от всички неблагоприятни фактори през годината са проведени 120 учения от планираните 150, което е около 80% от всички учения за периода.

Подготовката на декларираните формирования през изминалата година се извърши в съответствие с поетите ангажименти. В изпълнение на задачите по мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност”, Сухопътните войски са основният вид въоръжена сила, която допринася за формирането, подготовката и окомплектоването на контингентите за участие в мисии извън страната. В допълнение към тази мисия е и задачата по носенето на дежурства от отделни формирования на територията на страната с готовност за участие в многонационални операции на НАТО и ЕС.

Генерал-майор Попов припомни и участието на Сухопътните войски в изпълнение на задачите по третата мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” - своевременното оказване на помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, действията на военнослужещите при тежки климатични условия и в трудно достъпни терени на територията на цялата страна. През годината формированията за преодоляване на последствията от бедствия и аварии от състава на Сухопътните войски са участвали в близо 90 мероприятия.

Участниците във форума бяха запознати и със състоянието на войсковия ред и дисциплината в Сухопътните войски за 2020 г. Предприетите конкретни мерки от Командването на Сухопътните войски ограничиха предпоставките за недопускане на инциденти и нещастни случаи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.