Административното ни правораздаване първо в ЕС по бързина

Административното ни правораздаване първо в ЕС по бързина

Административното правораздаване в България е на първо място в целия Европейски съюз по показателя бързина на разглеждане на административни дела, като изкачи още една позиция в сравнение с предходната година, съобщиха от ВАС. Това показват официалните данни на ежегодното информационното табло за резултатите в областта на правосъдието за 2020 г. в държавите - членки на Европейския съюз.

Официално представените данни обхващат показателите функционалност, ефективност, бързина и независимост и показват, че българското административно правосъдие е поставено сред водещите  правораздавателни системи в Европа.

„Ясно си давам сметка, че зад тази безпрецедентна в нашата история международна оценка, стоят много труд, усилия, лишения и себеотдаване в работата, както от страна на съдиите, така и от страна на служителите“, се казва в благодарствено писмо на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков до съдиите и служителите.

За втора поредна година ВАС отчита повече свършени дела спрямо броя образувани дела. Общо 15 458 административни дела са били свършени във ВАС през миналата година, а образуваните са били 14 030. Отново се отчита намаление и при броя на висящите дела и в края на 2020 г. те са били общо 3509. За сравнение в края на 2019 г. техният брой е бил 3989.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.