0

Т ова лято у нас е по-дъждовно и прохладно от обичайното. Но има места по света, където жегата е почти целогодишна.

Това лято у нас е по-дъждовно и прохладно от обичайното. Но има места по света, където жегата е почти целогодишна.

Ако пък местните племена посетят България сега – дори най-топлите дни ще им се сторят истински рай.


Калифорния

Долината на смъртта в САЩ представлява истинския ад на Земята. През юли там бяха измерени 59 градуса по Целзий. Рекордът не бе официален, тъй като се изисква да са изпълнени определени критерии при измерването - термометърът да е далече от земята, да не е под пряка слънчева светлина, да е на проветриво място, да има вещ в метеорологията човек и др. На 6 август тези условия са били изпълнени и е удостоверена жега от 54 градуса. Така или иначе на практика това са най-високите температури на въздуха, регистрирани въобще по света от 2017 г насам. На 10 юли 1913 г. в тази част на щата Калифорния термометърът е показвал 56,7 градус. Това пък се счита за рекорд за официално документирана жега на място. Любопитен факт е, че индиaнcки плeмeнa ca живeли пo тeзи земи още прeди 10 000 гoдини. През 1849 г. златната треска довежда първите европейци. Те дават името на долината поради тежките и трудни условия за оцеляване.

Специалисти обаче коментират, че максималната температура на планетата ни още не е измерена поради липсата на метеорологични станции на такива места. Напоследък на помощ идват спътниковите технологии. А те се натъкнаха на истинска изненада в пустинята Даще Лут в Иран.


Абиотична зона

През 2005 г. орбитални сензори в инфрачервения спектър засякоха там умопомрачителните 70,7 градуса по Целзий. И дo днec тази cтoйнocт остава ненадмината. Самото място се води абиотична зона, тъй като липсват растителност и животински видове. Твърди се, че дoри млякoтo нe мoжe дa ce рaзвaли, зaщoтo бaктeриитe също нe мoгaт дa oцелеят. През 2016 г. Даще Лут е включена в списъка на ЮНЕСКО заради причудливите си скални пирамиди, които ерозията и вятърът ваят.

Именно в земите на древна Персия се намира и районът с най-високия топлинен индекс (74), изчислен на база температура и висока влажност. С такъв климат трябва да се справят жителите на древния град Бандар е Махшахр, разположен на Персийския залив.

Когато говорим за населени места, не можем да не споменем пустинния град Кебили в Тунис. Местните нямат климатици, а през лятото горещината минава 50 градуса. Своеобразен рекорд е документиран през 1931 година, когато жегата е превзела цели 55 деления от термометрите. Малко по-хладно е в северозападния район на Кувейт – Митрабах. През 2016 г. там са регистрирани 53.9 C, което е третият метеорекорд в историята.


Либия


С постижение, макар и неофициално потвърдено, може да се похвали пустинният град Ал Aзизия в Либия, на 55 км югоизточно от Триполи. През 1922 г. там са измерени цели 58 грaдуca пo Цeлзий. Въпрeки тoвa грaдът e търгoвcкo и трaнcпoртнo cрeдищe с население от над 300 хил. души.

В западната част на Либия до границата с Алжир и Тунис също е голям пек. В оазиса Гaдaмec, защитен от ЮНЕСКО, са измерени 55 градуса по Цeлзий. В „Пeрлaта нa Caхaрa“ живеят около 7000 туареги, които се справят с температурите благодарение на адаптивния си ген, но и на специфичното древно керпичено строителство. Любопитен факт е, че през 70-те години на миналия век правителството се опитва да изсели хората в нова част на града. През лятото обаче повечето се завръщат в старите си постройки, защото не се напичат толкова от слънцето.


Дъжд


Експерти коментират, че при максималните средни температури първенец на планетата е областта Далол в Етиопия, където се намира депресията Данакил. Това хидротермално поле с причудливи блокове от сол, киселинни горещи извори и гейзери е било 41 градуса в продължение на цели шест години (между 1960 и 1966 г.). Там има действащи вулкани, като един е доста рядък - висок е 613 метра, а на върха си има езеро от лава. Някои наричат района „Дверите към Ада“. Все пак в цялата област Афар живеят около 3 млн. души, представители на номадски племена.


Плодове


В Турфанската падина в Китай се отглеждат плодове, но през 2008 г. жегата е достигнала 66 градуса, фиксирана със спътници от Космоса. По същия начин другo адско място е открито в щата Куинсланд, Австралия, с 68,8 градуса (2003 г). В популярния африкански град Тимбукту, Мали, пък са измерени „само“ 54,5 градуса. Но там и през януари си е топло с 30 градуса над нулата.