Ад: Коронасимптомите остават шест месеца след болестта

Ад: Коронасимптомите остават шест месеца след болестта

Повечето пациенти, които са били хоспитализирани с Covid-19, все още страдат от различни симптоми (вкл. умора и затруднения със съня) шест месеца след инфекцията, установи китайско проучване, цитирано от CNN.

Изследването на повече от 1700 пациенти, лекувани в китайския град Ухан, първоначален епицентър на пандемията, показва, че 76% от тях са страдали от поне един симптом месеци след изписването им от болница.

Констатирано е, че дори хората, които се възстановяват от Covid-19, могат да изпитат дълготрайно въздействие върху здравето от своя сблъсък с коронавируса.

Изследването, най-голямото по рода си досега, е публикувано в петък в медицинското списание The Lancet. Установено е, че умората и затрудненията със съня са най-честите симптоми след Covid-19, срещащи се съответно при 63% и 26% от пациентите, цели шест месеца след началото на първоначалната им диагноза.

Заболяването може да има и дълготрайни психологически усложнения, като тревожност или депресия, установени сред 23% от пациентите, установи проучването.

Рентгенови снимки на пациентите, които са били по-тежко болни, са показвали непрекъснато доказателства за увреждане на белите дробове, според изследователите.

„Тъй като Covid-19 е толкова ново заболяване, ние едва започваме да разбираме някои от неговите дългосрочни ефекти върху здравето на пациентите“, казва д-р. Бин Цао от Китайско-японската болница за приятелство и столичния медицински университет, който ръководеше изследователския екип.

"Нашият анализ показва, че повечето пациенти продължават да живеят с поне някои от ефектите на вируса, след като са напуснали болницата, и подчертава необходимостта от грижи след изписването, особено за тези, които изпитват тежки инфекции. Нашата работа също подчертава значението на провеждането по-дълги последващи проучвания при по-големи популации, за да се разбере пълният спектър от ефекти, които Covid-19 може да има върху хората “, се казва в изявлението.

Учени от цял ​​свят изучават дълготрайните ефекти на вируса, които обикновено се наричат ​​симптоми на "дълъг Covid".

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изброяват умората, задуха, кашлицата, болките в ставите и гърдите като най-често съобщаваните дългосрочни симптоми. Други, като затруднени мислене и концентрация - известни като „мозъчна мъгла“, депресия и главоболие, също се съобщават сред дълготрайниците на коронавирус.

"Докато повечето хора с Covid-19 се възстановяват и се връщат към нормалното си здраве, някои пациенти могат да имат симптоми, които могат да продължат седмици или дори месеци след възстановяване от остро заболяване. Дори хора, които не са хоспитализирани и имат леко заболяване, могат да получат упорити или късни симптоми ", се казва в CDC на САЩ.

Изследване, публикувано в British Medical Journal през август, установи, че около 10% от пациентите са имали продължително заболяване от Covid-19 с продължителност повече от 12 седмици.

Но китайското проучване е най-голямото, с най-дълга продължителност на проследяване, за да се изследва дългосрочното въздействие върху изписаните пациенти, твърдят авторите му.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.