Ация „Зима” в три етапа (ЗА КАКВО ЩЕ ДЕБНE КАТ)

Ация „Зима” в три етапа (ЗА КАКВО ЩЕ ДЕБНE КАТ)

От 1 ноември започва традиционната акция „Зима“, обявиха днес представители на партниращите си организации – Съюза на българските автомобилисти, отдел „Пътна полиция“ в ГДНП, Българския червен кръст (БЧК) и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП).

Целта на акцията е да бъдат сведени до минимум пътнотранспортните произшествия, посочи председателят на СБА инж. Емил Панчев. Той призова водачите да подготвят автомобилите си за управление при зимни условия и да шофират отговорно.

Началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Калоян Драганов уточни, че и тази година акцията ще протече

в 3 етапа, като всеки един от тях ще е с продължителност по 10 дни

През първата десетдневка фокусът ще бъде върху водачите на велосипеди, през втората акцентът ще е насочен към пешеходците, а през третата – към водачите на моторни превозни средства.

Заместник-генералният директор на БЧК д-р Тодоровска подчерта, че освен на автомобилите си, е важно хората да обърнат внимание и на аптечката в него, както и да си припомнят основните правила по оказване на първа медицинска помощ на пострадал.

Росен Рапчев от ДАБДП обърна внимание на безопасното поведение на водачите на пътя и ги призова

да се движат със съобразена с пътните условия скорост

Акцията се провежда в продължение на 27 години по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР - ГДНП, отдел „Пътна полиция“, и Българския червен кръст. През последните години в партньорството се присъединиха Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

И тази година в първата десетдневка на ноември ще има засилени проверки на велосипедисти и водачи на ППС с животинска тяга. През втората

ще се обърне внимание на пешеходците

които през зимния период са особено уязвими. Освен да пресичат само на определените за това места, които в повечето случаи са и осветени, апелът към тях е в тъмната част на денонощието да носят по-светли дрехи или такива със светлоотразителни елементи. Никога да не забравят, че техните зрителни възприятия не са същите като на водачите на МПС, които възприемат случващото се зад стъклата на своите автомобили. В третата десетдневка ще се засилят проверките на водачите на МПС и ще се следи автомобилите да са оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм, изправност на осветителната и стъклопочистващата системи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.