Застрахователи предлагат покритие за COVID-19

Застрахователи предлагат покритие за COVID-19

Пет от животозастрахователните компании и една от общо застраховане посочат, че за тях COVID-19 не е изключен риск. Това означава, че той се третира като стандартна инфекция и е покрит по полици, предвиждащи обезщетения, свързани със заболяване. Това става ясно от проведено проучване сред членовете на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Сред предлаганите варианти са рискови застраховки „Живот“, застраховки „Заболяване и злополука“, като освен за групови (за работодатели), има оферти за индивидуални или здравни застраховки. Предлагат се и застраховки „Злополука за учащи се, деца и персонал в учебни и детски заведения“ с такова покритие.

Размерът на обезщетенията зависи от условията по дадената застраховка. Най-общо, покритията са за смърт в резултат на заболяването, дневни пари за болнично и домашно лечение, обезщетения за временна нетрудоспособност, има и оферти за покрития на трайно намалена или загубена трудоспособност в резултат на заболяването. Някои застрахователи предлагат покрития и за медицински разходи (медикаменти, прегледи и изследвания вкл. тест за коронавирус).

За пътуващите извън страната има полици със защита, включваща риска коронавирус. Това са полиците „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“. При първия вид застраховка се покриват медицинските разходи, свързани с диагностицирането и лечението от COVID-19 в чужбина. По втората се изплаща обезщетение според условията по полицата, например – отмяна на пътуването поради карантина, домашно лечение или хоспитализация в резултат на заболяване от ковид и други.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.