АБВ скочи на ВМРО заради 24 май
2

АБВ скочи на ВМРО заради 24 май

Подариха на старозагорска библиотека юбилейна монета с образа на Гео Милев

„Предложението на ВМРО да се определи 24 май като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската, граничи с предателство“, заяви в Стара Загора лидерът на партия АБВ Румен Петков.

По думите му внесеното от войводите предложение за промяна чрез изменение в Кодекса на труда, където са изредени официалните празници е безроднически акт и трябва да бъде отхвърлено по категоричен начин.

„Ние, които сме дали писменост, разпростряна от Тихия океан до Монголия, да се отречем и да локализираме невероятното постижение, признато от папа Йоан II и редица държавници, е безумие. Химнът на Стоян Михайловски и Панайот Пипков е преведен на 12 езика. 24 май се чества от 1851 година като ден на славянската писменост и българската просвета. Дядо Вазов каза „и ний сме дали нещо на светът – на вси словене книга да четат“, разпалено коментира Петков във фоайето на старозагорската регионална библиотека „Захарий Княжески“.

При внасянето на проекта за промяна на КТ зам. председателят на ВМРО Искрен Веселинов заяви:"Още в ранните месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази поправка, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, е на мнение, че ако глаголицата има характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи“.

Румен Петков пристигна в Града на липите, за да подари на библиотеката юбилейната монета в чест на 125-та годишнина от рождението на Гео Милев. Монетата, която е с номинал от 2 лв  бе отсечена в началото на януари т.г.Тиражът и е от 3 000 бройки ,но на практика на пазара се появиха далеч по-малко, тъй като бе изкупена от колекционери още първия ден. Екземпляр от монетата е притежание и на къща музей „Гео Милев“, за изработката й е използвана пазена там оригинална фотография на поета.Снимката е правена през 1923-1924  година, преполага се че тя е сред последните в живота му.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.