АБВ ще подкрепи Румен Радев на президентските избори

АБВ ще подкрепи Румен Радев на президентските избори

Партията на президента Георги Първанов (2002 - 2012) застана зад Румен Радев за втори мандат като държавен глава, съобщава "DarikNews".

Сегашният лидер на АБВ Румен Петков обяви, че решението е било взет единодушно на заседание на Националния съвет на партията.

"Първо, президентството остана институцията, която дава стабилитет, излъчва сигурност и излъчва перспектива. Второ, президентът Радев и вицепрезидентът Йотова са предсказуеми в своето поведение и са отговорни пред обществото. Трето, това остана институцията, която може да създаде условия за диалог с цел намиране на решения, които отговарят на обществения интерес", аргументира решението Петков.

По думите му президентът Радев, и вицепрезидентът Йотова са "показали, че могат да виждат и да чуват".

"Да погледнеш нещо не значи, че си го видял. Да слушаш, не значи, че си чул. Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова съумяха да покажат на обществото, че могат и да виждат, и да чуват. Искам да подчертая специално изключителната роля на вицепрезидента Илияна Йотова. Ние понякога сме склонни поради естествената лидираща позиция в една институция да подценяваме втория човек. За мен г-жа Йотова показа с деликатност, но и с много воля качества, които са ни нужни днес, като излъчване в институция, като пестеливост и подреденост на изказа и като готовност да се оценява ситуацията и да се отстоява позиция. Това са неща, които много се надявам да бъдат по достойнство оценени", изтъкна още лидерът на АБВ.

„Ние ще настояваме в политиката на президента Радев и вицепрезидента Йотова през следващия мандат стратегическо място да заеме българската енергетика“, подчерта още Румен Петков. Той уточни, че това не е условие. По думите му въпросът в момента с енергетиката е въпрос на национална сигурност.

Той коментира и начина, по който се очаква АБВ да се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори. По думите му разговорите с ръководството на БСП, които се водят в момента са за формулата от предходните избори.

„Специално не виждам повод да бъде преосмислена формулата за участие. Нещо повече, ние сме единственият партньор, който сме показали потенциал. Нашите кандидати и то без да изчерпваме възможностите, които АБВ има във всички региони, са получили близо 12 хил. преференции. И то смея да твърдя по един честен, почтен, политически начин, видим от обществото. Считам, че това ще бъде оценено по достойнство. Последните ни разговори с ръководството на БСП са, че просто трябва да материализираме тези разговори в писмено споразумение и да участваме активно в предстоящата кампания“, каза още Румен Петков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.