0

А бу Даби получи първата пратка с новото лекарство срещу COVID-19 „Сотровимаб“, ставайки първият град в света, получил новия препарат, съобщи gulfnews.com.

Абу Даби получи първата пратка с новото лекарство срещу COVID-19 „Сотровимаб“, ставайки първият град в света, получил новия препарат, съобщи gulfnews.com.

Местното министерство на здравеопазването и превенцията преди това е одобрило употребата на новото лекарство след приключване на националните процедури за оценка и след одобрението му от Американската администрация по храните и лекарствата и предоставяне на спешната употреба.
Изследванията показват, че употребата на Сотровимаб води до намаляване на броя на смъртните случаи, свързани с коронавирус, с 85%, когато се прилага на ранен етап от лечението.


Сотровимаб е най-новата възможност за лечение в борбата срещу пандемията на коронавируса и потенциално за бъдещите й огнища.
Лекарството се произвежда от британската фармацевтична компания "Глаксосмитклайн" и нейният американски партньор "Вир биотекнолоджис".

Препаратът се базира на антитела и може да се използва за лечение на леки до средни случаи на COVID-19 при лица, навършили 12 години и с тегло най-малко 40 кг.

"Сотровимаб" имитира естествените антитела, които тялото произвежда, за да се бори със заразата. Очаква се лечението с него да стане достъпно през следващите седмици.

Предишната седмица Европейската агенция по лекарствата одобри използването на "Сотровимаб" при пациенти с коронавирус, които са изложени на риск да развият тежка форма на болестта и не се нуждаят от изкуствено дишане.