Потребителските кредити у нас отбелязват значителен ръст през второто тримесечие на годината. Увеличението на тримесечна база е 13.3%, сочат данни на Българската народна банка (БНБ), цитирани тримесечното издание на доклада „Икономически преглед“ на Асоциацията на банките в България (АББ).

В края на юни 2019 г. обемът на потребителските кредити възлиза на 11.95 млрд. лв. като за предходното тримесечие те са 10.55 млрд., а през същия период 2018 г. са били 10.02. млрд. лв. Според БНБ причина за ръста е корекция, отнасяща се до обхвата и начина на тяхното представяне.

Ръстът при жилищните кредити е 13.5% за една година

като в края на второто тримесечие техният размер е 11.62 млрд. лв. 3 месеца по-рано те са били 11.26 млрд. лв., а година преди това – 10.23 млрд. лв. Повишението на 3-месечна база пък е 3.1%. В края на юни общата сума на депозитите на домакинствата и на нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД), нараства с 8.2%, което е с 0.7% по-малко в сравнение с ръста, регистриран в първото тримесечие на 2019 г.

Депозитите на домакинствата представляват 46% от БВП

или 53.05. млрд. лв. Делът на тези депозити в общата сума на депозитите в банките е 66.5%. При нефинансовите предприятия депозитите са с далеч по-малък ръст от 2.4% на годишна база и 7.8% ръст в края на март тази година. Общата им сума е 23.25 млрд. лв. или 20.1% от БВП. Кредитите пък се покачват с 4.6% за година до 33.53 млрд. лв. Кредитите за предприятия, без овърдрафтите, бележатръст от 5.1% на годишна база до 22.05 млрд. лв.

Делът на необслужваните потребителски кредити също нараства до 6.59% от 6.53% през предходното тримесечие. Техният размер е 787.2 млн. лв. В края на юни необслужваните фирмени кредити намаляват до 2.816млрд. лв. от 2.947млрд. лв. тримесечие по-рано. При жилищните кредити се отбелязва спад до 593.6 млн. лв. от 615.2 млн. лв. 3 месеца по-рано.

БНБ прогнозира, че не само през второто, но и през третото тримесечие на годината лихвите по кредитите и депозитите ще се запазят на достигнатите ниски равнища. Влияние за това ще окажат решеният на Европейската централна банка, както и продължаващият приток на привлечен ресурс от резиденти, високата ликвидност и конкуренцията в банковия сектор в България. Средният лихвен процент по потребителските кредити към края на юни е 8.04% спрямо 8.07% за предходното тримесечие. Лихвите по кредитите в евро също спадат до 3.65% от 4.46% три месеца по-рано. За същия период средните лихви по жилищните кредити в лв. се понижават до 3.12%, а за тези в евро – до 3.43%.

При лихвите за депозитите на домакинства има ръст на тримесечна база до 0.15% от 0.13% към края на март 2019 г. По новодоговорените депозити в евро няма промяна при 0.16%. При лихвите по депозитите в лв. за нефинансови предприятия има ръст до 0.09% от 0.06% три месеца по-рано. При лихвите по депозитите в евро за нефинансови предприятия пък е налице спад до 0.02%.

Банките у нас отчитат слаб ръст на нетната печалба до 608.8 млн. лв.

За същия период година по-рано тя е била 533.8 млн. лв. Влияние върху резултата оказва повишаването на кредитната дейност, което се отрази положително върху лихвените приходи от такси и комисионни.Влияние върху печалбата през периода оказват и някои еднократни ефекти като приходи от преоценка на имоти (приблизително 73 млн. лв.). Изключвайки този ефект,може да се каже, че нетната печалба на сектора за второто тримесечие на 2019г. възлиза на 535.8 млн. лв. и по този начин нараства с 0.4% на годишна база. За първото полугодие на 2019г. при така направената корекция, нетната печалба възлиза на 844.9 млн. лв., което е с 5.5% повече на годишна база.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Първите с втора пенсия ще могат да си прехвърлят парите в НОИ

Първите имащи право на втора пенсия да имат право на гратисен период, за да прехвърлят средствата от втората си пенсия от частните фондове към НОИ. Това е възможност, която няма да ощети 200 хиляди жени от първата кохорта и същевременно е вариант за справяне с проблема – малкото натрупани средства в индивидуалните партиди, това заяви пред „Монитор“ социалният министър Деница Сачева. 

200 бона санкция за незаконно зареждане на горива

Санкция от 20 до 200 бона ще се плаща плащат фирмите неспазващи забраната да зареждат пътни превозни средства с продукти от нефтен произход, които не са отчетени по реда на Закона за ДДС и на наредбата за касовите апарати. Това това предвиждат приетите на окончателно второ четене в парламента промени в спорния Закон за горивата, който бе отлаган няколко пъти заради недоволство от страна на малките търговци на горива.