А1 България продължава да расте и през финансовата 2019 година, като регистрира увеличение във всички основни бизнес показатели. Отличните резултати на компанията през изминалата година се дължат на успешните иновации в мобилните и фиксирани услуги, както и на категоричното налагане на компанията като лидер на пазара на дигитални бизнес решения. Приходите от мобилни и фиксирани услуги се увеличават с 8,7% до 378,5 млн. евро спрямо същия период за 2018 г., а общите приходи нарастват с 9,2% до 486,2 млн. евро. Печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) възлиза на 179,4 млн. евро, регистрирайки ръст от 12,5% на годишна база.

Фиксираните услуги продължават да растат и през 2019 година, като регистрират увеличение от 15,2% до 117,9 млн. евро. Този ръст се дължи най-вече на успешното навлизане на компанията на пазара на дигитални бизнес решения, където А1 е завършила или работи по реализацията на над 1 891 ICT проекта само през 2019 година. Друг фактор е развитието на спортните канали MAX Sport, към които беше добавен още един канал и допълнително ексклузивно съдържание.

Иновациите във фиксираните услуги, като старта на новата интерактивна телевизионна платформа A1 Xplore TV през октомври 2019 г., също спомогна за добрите резултати на компанията. Всичко това води до увеличение на годишна база на средния приход от фиксирана линия (ARPL) от 6,1% до 13,3 евро, а броят на фиксирани услуги се увеличава с 3% до над 1 060 000 клиенти. Основен принос за увеличението на фиксираните услуги е ръстът при ТВ абонатите на А1, които нарастват с 4,5% на годишна база до над 530 500.

През 2019-а

А1 България продължава своето стабилно представяне

в мобилния сегмент чрез пускането на иновативни продукти като eSIM, успешни продажби на нови услуги на съществуващите клиенти и инвестициите в развитието на мобилната мрежа. Като резултат приходите от мобилни услуги нарастват с 6,0% до 260,6 млн. евро, а средният приход от абонат (ARPU) с 9,3% до 5,6 евро.

Добрите резултати на компанията се дължат и на по-високите приходи от продажбата на устройства. През календарната 2019-а спрямо същия период на миналата година, А1 регистрира 11,3% ръст на приходите или 99,4 млн. евро от търговията с устройства. Успешната маркетингова кампания в четвъртото тримесечие на годината води до 33,9% увеличение или 36,7 млн. евро от продажба на устройства в сравнение с последните три месеца на 2018 година.

Компанията е разширила своята 4G мрежа

и в момента тя има 99% покритие, а 4.5G мрежата покрива 90% от населението на страната или населените места с над 3 000 жители. През 2019-а година е осигурено покритие на 4.5G за над 1,7 милиона потенциални нови потребители, а максималната скорост на сваляне на информация достига до 640 Mbps. А1 започна първа изпитанията на 5G на 1 юли 2019 година, като пусна работеща 5G базова станция от смесен тип (NSA) и демонстрира едно oт нaй-гoлeмитe пpeдимcтвa нa 5G мpeжaтa нa пoтpeбитeлcĸo нивo – cyпepбъpз мoбилeн шиpoĸoлeнтoв дocтъп, чpeз ĸoйтo ce пocтигa знaчитeлнo пo-виcoĸa cĸopocт пpeз мoбилнa мpeжa. По-късно компанията проведе тестове с крайни устройства и направи демонстрации на 5G в гейминга, като организира първия 5G финал по Counter-Strike: GO на финалите на A1 Gaming League, част от изложението Aniventure Comic Con. Телекомът продължава развитието на своята мрежа и се подготвя за преминаването към петото поколение мобилни мрежи.

Резултати за четвърто тримесечие на 2019 година


През четвъртото тримесечие на 2019 г. общите приходи нарастват с 16,7% до 137,7 млн. евро спрямо същия период на 2018 г. Приходите от услуги нарастват с 9,2% до 96,7 млн. евро, като това се дължи на ръста на фиксираните (15,8%) и мобилните услуги (6,3%).

Увеличението на средния приход от фиксирана линия (ARPL) е 5,6% до 13,5 евро, а броят на клиентите на фиксирани услуги се увеличава с 3% до над 1 060 000 клиенти.
Интензивният празничен период и успешната маркетингова кампания на А1 е спомогнала за увеличение от 33,9% на приходите от продажбата на устройства, който достигат 36,7 млн. евро.
За същия период мобилните услуги на компанията отчитат добри резултати и в двата сегмента – корпоративни и частни клиенти – следвайки положителна тенденция на ръст при средния приход от абонат (ARPU) от 10%.

А1 България

отбелязва солиден ръст на печалбата

преди данъци, такси, лихви и амортизация EBITDA от 9,5% до 41,7 млн. евро за последната четвърт на годината спрямо същия период на миналата година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Европейската комисия одобри сделката за Vivacom

Европейската комисия (ЕК) е одобрила придобиването на Българската телекомуникационна компания (БТК) от регистрираната в Нидерландия United Group BV, става ясно от съобщение на Комисията.

Boeing спира до 20 април завода си в щата Пенсилвания

Американският самолетостроителен гигант Boeing спира работа в заводите с в град Ридли, щата Пенсилвания, заради пандемията от китайския корона вирус, сочи съобщение на сайта на компанията.

British Аirways съкращава временно 36 000 служители

Очаква се компанията собственик на националния превозвач на Великобритания - IAG да обяви, че временно ще отстрани 36 000 свои служители от работа, предаде Би Би Си.