А у нас всички са прави

А у нас всички са прави

В съседни домове живеели две различни семейства. Едните през цялото време се карали, а при другите винаги било тишина и взаимно разбирателство. Веднъж, изгаряна от завист заради мира и хармонията у съседите, жената от първото семейство казала на съпруга си: „Върви при комшиите и разбери какво и как го правят, че у тях винаги всичко е добре.”

Отишъл мъжът, скрил се и започнал да наблюдава през прозореца какво се случва в дома им. И видял, че жената мие пода в коридора на къщата. Но нещо привлякло вниманието й и тя хвърлила парцала, зарязала работата си и се затичала към кухнята. През това време се прибрал съпругът. И когато отварял вратата, за да си влезе вкъщи, не забелязал кофата с вода на пода, закачил я и тя се съборила, а водата се разляла в антрето. Като чула шума, жената се върнала и виждайки какво се е случило, започнала да се извинява: „Съжалявам, прости ми, аз съм виновна”. „Не, моя беше вината! Не видях кофата”, отвърнал мъжът. Разстроил се съседът от чутото и видяното, навел глава и се върнал вкъщи. А там жена му го чакала и още от вратата го запитала: „Какво стана, видя ли нещо?”. „Да”, унило отвърнал мъжът. „И какво?”, била нетърпелива жената да узнае тайната на семейното щастие.

„Всичко разбрах!, – тъжно отвърнал мъжът. – У нас всички са прави, а у тях всички са виновни”.

Търпение му е майката, казват мъдрите хора. Лесно е да се каже, но ако животът внезапно се преобърне и в условията на необходимост от изолация човек остане в къщи? Затворен в дома си с изнервен партньор или останал без работа, или просто склонен към насилие?

В края на миналия месец от Китай дойде новина, че в един град са се увеличили молбите за развод. Спорно е дали причината е карантината заради коронавируса или защото държавните служби не са работили повече от месец и така са се натрупали много желаещи, тъй като и преди кризата в Китай се е наблюдавал скок на разпадащите се семейства и намаляване на раждаемостта. Психолози у нас коментират, че българинът е устойчив и няма да разтрогне брака или съжителството си заради мерките по време на епидемията. Други психолози пък прогнозират, че може да нараснат случаите на домашно насилие. Дано да не се окажат прави. Ситуацията е нова за целия свят. Ако се опитаме да бъдем спокойни или поне да проявим търпение, ако се вслушаме в здравия разум, напълно възможно е да оцелеем с не много щети.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.