А ние с Боб(и) двамата режем сланинка

А ние с Боб(и) двамата режем сланинка

Класически ястия от националната ни кухня в модерен прочит

Пролетта на масата ми кацна, бяла и студена – пречупена през кулинарна призма, култовата фраза от песента „Гергьовден“ на Горан Брегович важи с пълна сила за сочно парче паприкована сланина с щипка люто пиперче за разкош. В желязната хватка на мартенските снегове и изолацията на поредния локдаун, не ни остава нищо друго, освен да запретнем ръкави в кухнята и да материализираме вкуса от бабините тефтери с рецепти.

Специално за „Монитор“ главният готвач на ресторанти MyChoice шеф Васил Апостолов споделя селекция от клаисчески национални ястия, които могат да превърнат всяка семейна вечеря по пантофи в MasterChef преживяване.

БОБ С МАНАТАРКИ

Необходими продукти за 4 порции

  • Бял боб, маслен -250 гр.
  • Морков, нарязан на дребно
  • Две глави лук, обелени и нарязани на дребно
  • Гъби манатарки – 150 гр. пресни, или 200 гр. замразени, нарязани на едро
  • Зелена чушка, изчистена и нарязана на дребни кубчета
  • Домати – 150-200 гр. обелени, изчистени от семките и нарязани на кубчета
  • Пресен джоджен – ½ бр. от връзката, листата се нарязват на ситно
  • Олио – 4 с.л.
  • Червен пипер – 1.с.л
  • Брашно - 1 с.л.
     

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва предварително за една нощ. Водата се изхвърля, боба се изплаква и се вари в 1.5 л студена вода. След като заври, изхвърлете първата вода и налейте отново  1.5 л. топла. Добавете ситно нарязаните лук, чушка и моркови, манатарката, червения пипер и олиото. След като се свари боба, добавете доматите, овкусете със сол, пипер и джоджен и гответе още 10-15 мин. Ако не е достатачно гъст като консистенция, разбийте в хладка вода брашното и го добавете към боба. Гответе на слаб огън за 10-15 мин с непрекъснато бъркане.

 

КАШКАВАЛ В КОРИ С ПИКАНТЕН ДОМАТЕН СОС

Необходими продукти за 4 порции

  • Кашкавал – 4 плочки. по 80 гр. всяка
  • Масло - 3 с.л
  • Точени кори – 4 листа
  • Чубрица -1/2 ч.л
  • Лук - 80 гр., нарязан на дребно
  • Моркови - 80гр., нарязани на ситно
  • Скилидка чесън
  • Домати на кубчета от консерва – 400 гр.
  • Олио - 3 с.л.
  • Щипка захар
  • Лют пипер – по желание
     

Начин на приготвяне:

Разстелете корите на равна повърхност една върху друга. Намажете ги с разстопеното масло и сгънете на две по дължина. Поставете кашкавала в началото на кората, поръсете с чубрица и загънете, като първо свиете двата края на кората така, че да обгърнат краищата на кашкавала, след което го превъртете така че да бъде обвит с кори от всички страни. Повторете и с другите три парчета кашкавал.

Поставете ги в на мазнена тава и печете за 15 мин. на 180*С в загрята фурна.

За доматения сос:

Задушете лука с моркова и чесъна, добавете доматите и гответе на умерен огън за 20 мин. Сложете щипка захар, а по ваше желание може и лютия пипер.

Сервирайте, като на дъното на чиния поставите доматения сос, а отгоре изпечената кора с кашкавала. Декорирайте с печени орехи или сушени плодове.

 

КРЕМ СУПА ОТ КОПРИВА

Необходими продукти за 5 порции

  • Коприва – 500 гр
  • Стар - 120 гр.
  • Моркови - 100 гр.
  • Картофи - 200 гр., обелени и нарязани на едро
  • Сметана за готвене - 100 мл.
  • Лек зеленчуков бульон - 1 л.
  • Олио – 50 мл.
  • Сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне:

Измийте и попарете копривата във вряла вода, отцедете я и я нарежете на едро. Задушете лука и настъргания морков, добавете копривата и картофа и залейте с зеленчуковия бульон. Намалете огъня до умерен и гответе за около 25-30 мин.

Свалете от огъня и пасирайте. Прецедете през цедка и върнете на котлона, като добавите и сметаната. Гответе още 10 мин.

Сервирайте с лъжица биволско мляко или с поръска от ядки.

 

ПАПРИКОВАНА СЛАНИНА

Необходими продукти за 4-5 порции

  • Сланина без кожа - 300 гр.
  • Зелев сок -1-1.5 л.
  • Бахар-4-5 зърна
  • Дафинов лист -1 листенце
  • Черен пипер на зърна – ½ ч.л
  • Лют пипер – 1 ч.л
  • Червен пипер за овалване - 50-80 гр.
  • Чубрица – 1 ч.л
  • Сминдух - 1 ч.л.
  • Селски хляб -1/2 бр.
     

Начин на приготвяне:

В подходящ съд кипнете зелевия сок с дафиновия лист, бахара, черния и лютия пипер за окло 5-6 мин.

Махнете от огъня и изчакайте да се охлади леко, след което добавете сланината в сока и я оставете да престои около 10 мин.

Извадете сланината, подсушете и я оставете да се охлади. Оваляйте я от всички страни в сместа от червения пипер, чубрицата, сминдуха (ако е необходимо добавете и сол).

Поставете я в подходящ съд и я пъхнете във фризера.

Извъдете я 10 мин. преди консумация, нарежете я на тънки слайсове и я сервирайте върху препечени филики селски хляб или франзела. Гарнирайте с домашна трушия.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.