А гаражните клетки кога?

А гаражните клетки кога?

Съоръженията за паркиране да бъдат вкарани в регистър. Така инвеститорите няма да могат да ги представят като налични при старта на строителството и после да ги демонтират и продадат на друг, който също да си декларира несъществуващ брой паркоместа.

Предложението на кмета Фандъкова и главния архитект Здравков е много резонно. Честно казано, аз за пръв път видях подобно съоръжение на снимка, като стана дума, че съществуват такива конструкции за многоетажни паркинги и че ги ползват за шашми. Очевидно ги има и с тях някои инвеститори заобикалят закона, а после колите на обитателите на сградата се трупат по улиците, защото паркоместата са фантоми. Та предложението да се премахне тази, меко казано аномалия, е много добро.

Обаче остава още един важен въпрос. А бетонните гаражни клетки – кога? Искам да кажа, кога ще се махне тази постсоциалистическа грозотия? Но по-важното в случая не е това, че клетките са грозни, а това, че заемат място за две коли, но в тях е паркирана една. Останалото пространство пък се ползва за склад или дори за работилница.

За махането на клетките се говори постоянно в последните десет години. Никой обаче не се наема да осъществи тази откровено непопулярна мярка. А и част от клетките са узаконени, така че не можеш да ги мръднеш. Други обаче са незаконни и според мен те са по-голямата част.

Някой ще каже, че това няма общо с презастрояването на града, срещу което кметът и главният архитект внасят предложение за промени в Закона за устройство на територията. Обаче тези клетки заемат пространство, което дори и да не се превърне в зелена площ, поне ще отвори повече места за паркиране.

Колкото до другите предложения на общината, с които ще се бори презастрояването в града, те със сигурност ще затворят малките вратички в закона, които очевидно се използват много умело от някои инвеститори. Това е първият пакет. Съществената част, която трябва да е във втория пакет от мерки, със сигурност няма да мине толкова лесно и ще има сериозна съпротива от строителния бранш. Да се увеличат отстоянията между сградите и да се намали етажността – това се предполага, че ще бъде посрещнато „на нож“ от строителната гилдия. Защото в момента се строи така, че хората от две сгради могат да се наблюдават взаимно като в риалити формат. В някои квартали на София има кооперации, при строителството на които може и да са спазени отстоянията, обаче те дори и отвън изглеждат абсурдни. Какво се вижда отвътре, няма да гадая.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.