Снимки

Продължава премахването на незаконни обекти на Северния плаж в Слънчев бряг. В момента новият наемател "Булимпекс" АД отстранява от пясъчната ивица бетонните фундаменти, останали след принудителното събаряне на заведенията. В това се увери министърът на туризма  Николина Ангелкова, която пристигна в събота отново на проверка. Тя инспектира лично и на място как вървят дейностите по разчистването на пясъка от десетките незаконни заведения и павилиони, изградени през изминали години. Министърът на туризма посочи, че новият наемател полага всички възможни усилия да приведе ивицата в изряден вид и призова за още малко търпение. Дейностите по разчистването ще продължат до 5-ти юни и ще бъдат възобновени след края на туристическия сезон, за да не се създава неудобство на почиващите в курорта. След края на лятото новият наемател ще премахне и последното незаконно заведение, наследено от предишния концесионер.

Според предварителните планове и поетите ангажименти след приемането на ивицата на 5 май, от пясъка трябваше да бъдат премахнати 1200 до 1300 кв. м. незаконно застроена площ. До момента обаче съборените обекти са с обща площ над 1600 кв.м.  По решение на наемателя "Булимпекс" АД, приоритетно бяха съборени тези заведения, които закриват гледката към морето и пречат на свободния достъп до пясъка.  

"Летният сезон вече започна, но съм сигурна, че всички ще проявим търпение, защото новият наемател на "Слънчев бряг-север" полага максимум усилия морският плаж да бъде гостоприемен, чист и туристите да се чувстват наистина добре", посочи Николина Ангелкова.

От Министерството на туризма припомниха, че морският плаж бе предаден на новия наемател едва на 5 май 2017 г., поради ненавременно предприети действия. "Въпреки кратките срокове, в които наемателят започна да събаря и да демонтира незаконни заведения и други преместваеми обекти, плажът вече е подготвен за посетители", посочи още министър Ангелкова.

През този летен сезон цените на чадърите и шезлонгите на "Слънчев бряг-север" са с 2,00 лв. по-ниски – 8,00 лв. за чадър и 8,00 лв. за шезлонг.

Събарянето на незаконни обекти започна на 13-ти май т.г. с бар "Бикини" и продължава до днес. "За 20 дни преобразихме плажа, но за следващия сезон ивицата ще има съвършено нова визия и окончателно ще бъдат изчистени всички наследени проблеми", обещава новият наемател.

Съгласно одобрените схеми, допустимата площ за разполагане на обекти по плажа е 4600 кв.м., а извън тях са били надстроени още 8000 кв.м. Преди старта на акцията по събарянето фирмата наемател преброи общи 300 заведения и павилиони, работещи извън закона.

Министърът на туризма Николина Ангелкова вече трети ден проверява наред плажове и пречиствателни станции по морето. По време на инспекцията, тя се срещна с кмета на Община Царево Георги Лапчев, с когото обсъдиха предприетите мерки за гарантиране нормалното протичане на летния сезон в най-южната точка на крайбрежието.

Очакваме силен сезон, който да надхвърли рекордните постижения от миналата година и разчитаме, че Царево ще привлече повече туристи, заяви министър Ангелкова. Тя допълни, че регионът показва устойчиви резултати в разнообразяването на туристическите услуги, като освен морски, развива и много специализирани продукти – културно-исторически, еко-, селски, гурме и други видове туризъм.   

Георги Лапчев съобщи, че общината е предприела необходимите мерки, за да се гарантират задължителните дейности като осигуряване на спасителни постове, медицинско обслужване и почистване на плажовете, които имат посетители, но са останали без стопани.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дестилериите обещаха да изкупят и свръхреколтата от рози

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана известно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщиха от пресцентъра на министерството.