99% от търговците на българския пазар лъжат, че плодовете и зеленчуците, продавани от тях, са произведени у нас. Това заяви в ефира на „Нова“ д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Той обясни, че внесените сортове плодове и зеленчуци са сортове, които са трайни и издържат на транспорт, но вкусовите им качества не са високи. „Неслучайно хората им казват, че са „дървени”, посочи Иванов. Според него по този начин не се спазвали нормите на Европейския съюз.

По думите му всяка седмица имало партиди, хванати с наднормени количества пестициди. Той изтъкна още, че причините за това не биха могли да бъдат в климатичните промени, а по-скоро трябва да се търсят в липсата на адекватна политика в селското стопанство, липса на контрол и неадекватната политика за запазване и развитие на сортовете. Освен това 88% от фермерите у нас получават едва 20% от субсидиите, останалите пари се дават на едрите зърнопроизводители.

„Проблемът в цените е свързан с производството. През последните 20 години у нас то драстично намаля. Даже мога да кажа и критично и ако продължаваме в този дух, в близките 10 години няма да имаме родно производство”, коментира Чавдар Маринов, изп. директор на Организацията на българските производители на плодове и зеленчуци. „Нашите данни сочат, че България е нетен вносител на плодове и зеленчуци и средно годишно 80-90% от плодовете и зеленчуците у нас са внос”, подчерта Маринов. Тази година купуваме най-вече домати от Полша, Италия, Гърция и Македония. Те са по-евтини от българския розов домат. Въпреки това цените на дребно се движат между 2 и 5 лева за килограм. Причината за високите цени на зеленчуците и плодовете е лошата реколта вследствие на юнските дъждове и по-малкото слънчеви дни през лятото в България, както и сушата в Европа“, добави Маринов.

По данни на Земеделското министерство сме внесли с 2000 тона повече пресни зеленчуци през 2018 г. спрямо предходната. Внасяме предимно от Полша, Румъния, Гърция и Турция.

При плодовете също се отчита завишен импорт, най-вече на дини, пъпеши и грозде. Друг любим плод като ябълките пристигат и от Македония, Сърбия и Гърция. Кайсиите и прасковите, които слагаме на трапезата си през лятото, също са предимно внос заради измръзването на плодните дръвчета у нас през юни. Официалните данни сочат, че пресните плодове, внесени у нас, са с 20 000 тона повече в сравнение с 2017 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

"Вила Ямбол" вдигна най-големия празник на виното у нас

Златна изненада поднесе на „Празника на виното“ в Ямбол организаторът на проявата - „Вила Ямбол“. Отличната реколта от вина, които гостите имаха възможност да опитат, са носители на множество златни медали от световни конкурси. Наред с това, ямболии споделиха радостта от успешното начало на годината за лозаро-винарския бранш и с отличната селекция Kabile Reserve, която включва три едносортови червени вина – мерло, сира и каберне совиньон.

Паста от черен трюфел и родопски хляб с квас – любими на посетителите в Панаира

Екзотична паста от черен трюфел и родопски хляб с квас са сред избора на посетителите на панаирните изложби „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“. Българите предпочитат традиционните храни и напитки, но не отказват и да експериментират с вкуса. Това показва конкурсът „Изборът на потребителя“ тази година. В него се състезаваха 119 продукта, които са били оценени от близо 3000 посетители.