99% от шефовете чиновници парафират с е-подпис

99% от шефовете чиновници парафират с е-подпис

Две трети от институциите си „говорят“ електронно

Почти всички български чиновници ползват електронен подпис. Най-често това са ръководителите (91%), следвани от служители с ключови права – 88 на сто, докато по-ниските шефове в администрацията с електронно парафиране са приблизително около 52%, показва Консолидираният годишен доклад за вътрешния контрол в публичния сектор за 2017 г.

Документът беше одобрен от правителството преди две седмици и предстои да бъде разгледан от парламента.

Основно чиновниците докладват, че ползват счетоводни, правни и за човешките ресурси програми. Специфични информационни системи използват 27% от организациите. Две трети от институциите интегрират данни с информационни системи на други организации.

Оценката за състоянието на финансовото управление и контрол и вътрешния одит в публичния сектор за 2017 г. за поредна година е „добра“. Тя се основава на самооценките на ръководителите на организациите от публичния сектор на 312 организации. Но изготвените досега

анализи на финансовото министерство
говорят за противоречиви ситуации

при които за години назад самооценките на системите за вътрешен контрол в някои организации са отчитали ниски нива на риск и силен вътрешен контрол, а при външни независими проверки, инспекции или одити се оказва, че проблемите там са били повече от сериозни, пише в доклада. Външните одитори най-често хващат недалновидни управленски решения при разходване на публични средства.

При 60 на сто от организациите е въведено обслужване на едно гише за гражданите, а онлайн услуги чрез уеб базирана система има при 38%. Гордост за шефовете на институциите е, че

вече публикуват информация
за обществените поръчки

(95 на сто), както и информация за бюджета и финансовите отчети на администрацията. Нормативните актове, които регулират дейността, са публикувани на интернет страниците на 93% от организациите, обявленията за конкурси за държавни служители при 86 на сто.

В доклада за поредна година се отчита тенденцията да се дефинират цели, които не са ресурсно обезпечени, да се отчита недостатъчен административен капацитет и недостатъчна професионална квалификация на служителите. Кадърните служители биват задържани на държавна работа чрез обучения, подобряване на условията на труд и повишения, пишат още анализаторите от финансовото министерство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.