Снимки

- Акад. Иванов, преди няколко дни отново повдигнахте темата за демографската криза. Има ли наистина повод за притеснения?

- Повод за притеснения има от 20 години насам и нещата не се променят. Демографската катастрофа е факт. Подразних се от факта, че хора, които никога не са вземали отношение по проблема, сега изведнъж излизат с някакви програми и едва ли не предлагат решения, а идеите им са безумни. Отдавна трябваше да се вземат мерки, да се въведе семейно планиране, както е в другите европейски страни. Недопустимо е да не можеш да броиш до 10, а да имаш 11 деца и да разчиташ на помощи.

  • - Въпросът се повдига от години, но все още няма решения?

- Така е. Но нека се замислим изобщо какво се направи през годините. Има една национална стратегия 2000-2013 година за демографско развитие. Но за какво развитие става дума, при условие че намаляхме с 2 милиона души? И учените, на които беше възложено да изработят тази стратегия, достигнаха до извода, че трябва да се увеличи раждаемостта. А това е ясно на всеки. Всякакви експерти, които дори не разбират от темата, се заеха да пишат концепции. А ефект няма и България всъщност изчезва. Истината е, че сме на първо място по смъртност и на последно място по раждаемост. По статистически данни всеки ден у нас умират по 300 души, а 110 000 за година. От тези 300 души, 5 се самоубиват. А дневно у нас се раждат само 164 деца. Най-интересното е обаче, че 55% от тези 164 нямат за майчин език българския. 18% пък от новородените са недоносени. Друг тревожен факт - всеки ден са изоставяни по пет деца, а десет са с малформации. По 8 деца на ден са родени от непълнолетни майки. Забележете за 2015 година техният брой е 3061, което е страшно. Това е 5% от всички деца, родени тогава. Освен това всеки ден емигрират по 82-ма българи. Така че сметките показват, че всеки час умират по 13 души, раждат се 7, емигрират 4. За миналата година имаме и 27 000 аборта. Ние вече сме в тази фаза на демографската катастрофа, от която няма излизане. Това е т.нар. демографски капан. Сега каквото и да направим, няма да има ефект.

- Често се дебатира по темата, но кои всъщност са причините за този демографски срив - висока смъртност, ниска раждаемост, емиграция?

- България е с най-висока смъртност в света, ние сме дори пред страни, в които се води война. В същото време сме с най-ниска раждаемост и това дава най-голям отрицателен естествен прираст. Освен това причина за демографската катастрофа е застаряване на населението, емиграцията, ниските доходи, качеството на здравеопазване дори. Също така според наши данни страната ни е на първо място в света по ракови и сърдечносъдови заболявания, но това не се оповестява. По статистически данни онкоболните у нас са 410 000, а според нас са поне половин милион души. Имаме и 360 000 болни от диабет. По данни на националния консултант по психиатрия всеки пети у нас страда от психично разстройство. Според наши данни са много повече.

- Кажете какви тенденции забелязвате още, как се променя генофондът ни?

- Генофондът е в трагично състояние. Има дегенеративни изменения на огромна част от населението. Увеличават се наследствените болести, табакоманията, хората с различна сексуална ориентация. Носителите на ценни гени всъщност вече са избягали навън. Всъщност проф. Стоян Латев през 1940 година направи изследване, в което показа, че българите със сини очи са 18% от населението, със сиви - 23%. С тъмни очи пък са 59%. Сега нещата се промениха. Едва 12% от българите са със сини очи, а 15% - със сиви. Хората със светли очи са намалели от 41 на сто на 21 на сто. С тъмни очи пък от 59% вече са 73%. Проф. Латев, който е един от най-известните антрополози у нас, изследва, че българите с бяла кожа през 40-а година са 65%, а с мургава - 32%. Сега с бяла кожа са под 50 на сто, а с мургава вече са 52%. Така че България не само се променя, но и изчезва.

- Не виждате ли все пак някаква светлина в тунела? Дори много експерти заявиха, че има тенденция млади и образовани българи да се завръщат у нас.

- Според мен това са единични случаи. Как си представяте да имате добри доходи навън и да се завърнете в България. Това няма как да стане. Както казах, всеки ден по 82-ма души напускат България и никога няма да се върнат. Затова казах, че много закъсняхме с мерките. Дори има доклади от преди четири години, които показаха истинската картина у нас. Според мен нямаме нужда от безполезни стратегии, защото се видя, че не дават резултат. Също така според мен трябва да има отделна институция, която се занимава с тези проблеми. Дори може да е министерство. Работата по преодоляване на демографската катастрофа е изключително сложна. Според наши изследвания областите, в които се търсят причините за проблема, са 10. Включително има области на т.нар. социална леност на българина, което също е фактор за демографската катастрофа. 22% от младите хора не ходят на работа и не вършат нищо. Те разчитат изцяло на издръжката на родителите си. 600 села напълно са обезлюдени, други 500 са с 1-20 жители и до няколко години няма да съществуват. Така че половината градове и села у нас ще обезлюдеят. Според данни на ЦРУ през 2050 година българите ще сме 4,5 милиона души, но от тях 3,5 милиона ще са роми. Затова се задава въпросът каква ще е България след това.

 

Визитка:

Роден е през 1946 г. в Русе

Завършил е средното и висшето си образование в България

Един от основателите и първи ръководител на катедрите по психология във Великотърновския университет и Варненския свободен университет

Преподавал е психология и в Русенския университет

Автор е на ръководства по психотерапия, психоанализа и приложна социална психология

Директор на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.