София налива половин милиард за метро и улици (ОБНОВЕНА)
2

София налива половин милиард за метро и улици (ОБНОВЕНА)

Столичната община ще инвестира през 2018 година близо половин милиард в изграждане на метрото и ремонти на улици и булеварди. Целият бюджет на общината догодина ще бъде 1,433 млрд. лв. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов, представи проектобюджета на града. Парите за столицата в сравнение с миналата година са повече със 104,8 млн.лв. Заложени са близо 654 млн. лв. собствени приходи, което е с 30,4 млн. лв. повече от 2017 г. Тенденцията е на постоянен ръст на собствените приходи, заяви Фандъкова.

Най-много средства са заложени в инвестиционната програма на града - 492,9 млн. лв. От тях 383,6 млн.лв са парите, които общината е защитила по оперативни програми да бъдат вложени в столицата. Над 327 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на първите 12 станции от третия лъч на метрото. За ремонти на булеварди, улици и мостови съоръжения от „Московкса“ 33 са планирали 103,6 млн. лв. С 37,7 млн. лв. ще бъдат изграждани и поддържани улици във всички столични квартали. За улично осветление пък ще бъдат вложени 6 млн. лв.

Най-основният ремонт, който е планиран в бюджета е реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“. В последните два бюджета на София също беше залегнал ремонта, но заради спиране и връщане на обществените поръчки, проектът не беше реализиран.

„Предвижда се подмяна на настилките, засаждане на дървета, пускане на фонтана, модерни места за продажба на книги“, обясни Фандъкова. Тя е категорична, че иска да има ежедневна продажба на книги на „Славейков“. За изцяло ново трамвайно трасе по "Граф Игнатиев" , което ще бъде изпълнено и по нова технология, са предвидени 6,3 млн. лв. Общо в реконструкция на трамваен път ще бъдат инвестирани 37,5 млн. лв.

Кметицата посочи, че догодина ще продължи реконструкцията на бул. "Тодор Каблешков′′. С нов облик ще се сдобие и бул. "Скобелев". Ще започна и първия етап от изграждането на Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“. Планира се да има 142 нови автобуса на природен газ и 20 електробуса. „Поръчката за 120 от автобусите вече тече, а поръчката за електробусите също е на финала. Предстои обявяване на поръчката за още 22 автобуса на природен газ“, съобщи Фандъкова.
За образователна инфраструктура са заделени 32,2 млн.лв. През следващата година ще започне строителството на първите детски градина в „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“ и Курило, район „Нови Искър“. Строителство на нови сгради и физкултурни салони към съществуващи детски градини ще започне в кваралите „Павлово“, „Княжево“ и районите „Витоша“, „Подуяне“, „Красно село“ и „Исър“.

Парковете и градините ще бъдат обновени с 11,7 млн. лв. Предвидена е цялостна реконструкция на Западен парк на стойност 8,5 млн.лв. Столичният Зоопарк ще разполага с 1,5 млн. лв., като от тези пари ще бъдат разширени клетките на приматите.

В образованието ще бъдат вложени 357 млн. лв., като от тях 320 млн. лв. са държавни средства. За здравеопазване са заделени 44 млн. лв. „Средствата, идващи от държавата отиват основно за работата и развитието на детските ясли, а общинските пари се разпределят за дофинансиране на медицинските дейности в лечебните заведения на територията на града. Провеждаме скрининг за рак на млечната жлеза вече трета година. 70 000 лева пък ще бъдат за ин витро, предназначена за двойки с репродуктивни проблеми", заяви зам-кметът по финанси Дончо Барбалов. За отбрана и сигурност на столицата ще бъдат изхарчени 13,4 млн. лв. С 1 млн. лв. ще разполага фондацията, която ще организира мероприятията свързани със „София – европейска столица на спорта“.

 

42 хил. души прииждат дневно да работят

Всеки ден в София идват около 42 хиляди души, за да работят. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той обясни, че 40% от БВП на страната се генерира в София. Финансистът отчете ниска безработица в града и посочи, че заетостта е 72,5% срещу средно за страната 63,4%. Той заяви, че с над 7% годишно се увеличават заплатите в София, а над 50% от работещите са с висше образование. „Това е много добър показател за работната сила в столицата“, каза Барбалов и допълни, че в софийските университети има 110 хиляди студента, а голям брой ученици учат предприемачество още от училище.

 

 
 
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.