Снимки

Депутатът и наш издател Делян Пеевски, който официално се превърна във враг номер 1 на Фабриката за фалшиви новини, продължава да бъде мишена на медиите от машината за публични манипулации, като атаките на задкулисието срещу него продължават с пълна сила и през последните няколко дни.

 

Вкараха го и в телевизията от фабриката за новини менте

Фабриката за фалшиви новини изпадна в истерия и машината й за плюене тотално зацикли на вече изтъркани и опровергани стари лъжи. След като миналата седмица сайтът на агент Академик „Фрогнюз“ избълва поредната фалшива новина и приписа на нашия издател Деля н Пеевски бизнес интереси към телевизиите, и по-специално към бТВ, вчера медийните слуги на олигархията отново запяха същата песен. Разбира се, без да разполага с грам доказателства, но с едничката цел да се пишат фалшиви новини за норматив. Полетът на мисълта този път се извиси до невероятното твърдение, че Пеевски притискал световния медиен гигант Time Warner да му продадат бТВ на занижени цени. Безбройните напъни за оклеветяване на нашия издател обаче не са нищо друго освен доказателство за тоталната истерия на олигархията и по-специално на главното действащо лице, укриващо се от българското правосъдие в Белград – Българския Мадоф Цветан Василев, който всячески се опитва да си купи невинност с парите, заграбени от КТБ.

 

Използват го, за да си оправдаят грантовете

Фабриката за фалшиви новини в лицето на най-видното си острие „Дневник“ на Иво Прокопиев пръсна поредната фалшива новина по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски. Маскирана като интервю с грантаджията Георги Ганев, манипулацията има за цел да разпространи опорната точка на задкулисието, колко лош е законопроектът на Пеевски, Цонев и Хамид срещу вторичния грабеж на активите на КТБ.

Мнението на икономиста очаквано е в полза на интересите на Прокопиев, за чиято групировка Ганев по принцип работи. Интересите на Българския Мадоф Цветан Василев са защитени от медиите на неговия побратим Прокопиев. Самият Ганев обаче гони и собствен интерес - защитава добре платения си от грантове от чуждестранни фондации труд, като обяснява, че заради безумната му книга за КТБ депутатите се втурнали да пишат законопроекти. Самата аргументация на Ганев е повече от нелепа – оплаква се, че фирмите по принцип ще бъдат ограничени да прехвърлят акции само защото имат кредити към банки, а в същото време законопроектът третира такива дейности само след евентуален фалит на трезор. Това обаче са факти, а медиите от фабриката за фалшиви новини и техните платени глашатаи, като Ганев, очевидно не обичат да боравят с факти. Те обичат само да боравят с долари, макар и срещу тях да предлагат единствено пръскането на лъжи по адрес на личности и бизнеси, пречещи на техните олигархични господари.

 

Лице на Фабриката ще бори фалшивите новини

Лице на фабриката за медийни манипулации на олигархията у нас официално е избрано да се бори с тенденцията „фалшиви новини“. Журналистката Ирина Недева, която е председател на българската секция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) е била избрана наскоро да координира работата на международната асоциация по темата „противодействие на фалшивите новини и пропагандата“.

Абсурдното в случая е фактът, че самата Недева е обвързани с политически и икономически кръгове у нас, които манипулират обществото именно чрез пропаганда, като издателската група „Капитал“ на олигарха Иво Прокопиев, подсъдим за аферата „ЕВН“. Проста справка в регистрите показва, че журналистката си партнира с разградския бос в неправителствената организация „Помощ за благотворителността в България“. Името й фигурира и сред екипа лектори на „Червената къща“ - друга от грантаджийските организации, редовно обслужваща интересите на задкулисните кръгове у нас. „Червената къща“ е проект на фондация „Гъливер клиринг хауз“, съучредител на която е една от собственичките на тясно свързаното с Прокопиев електронно издание „Медиапул“.

Самата Асоциация на европейските журналисти бе учредена с бабуването на кръга „Капитал“, за да брани интересите на работещите в медиите на Прокопиев и да прокарва тезите му в публичното пространство.

Последният нагледен пример за това беше фалшивата новина от кръга „Капитал“ пробила през немското издание „Тагесцайтунг“. Докато е на стаж в прокопиевата медия, авторката на материала бе сътворила пълен с неверни твърдения текст, който се базира на изказвания на подбрани грантаджии, сред които и Недева. Именно председателката на АЕЖ е източник на твърдението, че депутатът и наш издател Делян Пеевски притежавал „две телевизии и шест вестника и на практика контролирал 80% от пазара на печатните медии“. Колко вестника има в издателската група на Пеевски и че той въобще няма телевизия е факт, който лесно може да бъде проверен, както и какъв е пазарния дял на нашите печатни медии. Докато се представя за защитник на журналистическата гилдия и се гласи за битка с фалшивите новини в цяла Европа, обаче г-жа Недева сама се превръща в източник на фалшиви новини.

Проверка в дейността на АЕЖ показва, че асоциацията защитава публично единствено "Капитал", "Дневник", "Медиапул", "Клуб Зет" и "Бивол", ако случайно някой си позволи да накърни интересите им. 70 процента от членовете на управителния съвет на организацията работят или са работили в "Капитал" и "Дневник". Това са Кристина Христова, Мария Черешева, Екатерина Войнова, Илия Вълов, Мария Петкова, Спас Спасов, Христо Петров, Даниел Пенев. На второ място сред членската маса са пиарите, свързани с партия "Зелените" и швейцарската офшорна неправителствена организация WWF.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Директор в US фирмата BGR Government Affairs: Ние защитаваме интересите на Пеевски

В понеделник Огнян Стефанов – агент Академик, сътвори поредната фалшива новина по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски, като в списвания от него сайт „Фрогнюз“ манипулативно се твърдеше, че министър Николина Ангелкова отишла в САЩ да ходатайства за Пеевски по измислената жалба, която БГ Мадоф Цветан Василев внесе срещу него по закона „Магнитски“. Според агента от ДС Ангелкова била платила „1 млн. долара да спасява Пеевски в САЩ“.

Порой с фалшиви новини срещу Пеевски

Депутатът и наш издател Делян Пеевски продължава да е обект на фалшиви новини по всевъзможни теми, като името му се намесва без никаква причина и дори елементарна логика във всички актуални теми само и само да се поддържа ежедневния норматив от манипулации по негов адрес. Пореден пример дават от сателитния на кръга „Капитал“ сайт „Офнюз“ в манипулативно поднесения уж „шегаджийски“ обзор на реакциите от пороя, който се изля в София в понеделник.