Снимки

Техническото и експлоатационно състояние на големите язовири в област Пазарджик, стопанисвани от НЕК-„Язовири и каскади“, е добро и ежедневно се следят водните обеми в тях. Това са язовирите „Батак“, „Белмекен“, „Чаира“, „Голям Беглик“, „Беглика“, „Тошков чарк“ и „ Широка поляна“. Информацията бе изнесена на заседание на местния Областен щаб за защита при бедствия и след направени проверки на съоръженията. Видно е известно завишаване на наличните обеми спрямо същия период на 2017 г, но няма критични стойности. Регулярното изпускане на води се извършва след уведомяване на населените места разположени под язовирните стени и с разрешение на Басейновите дирекции – Източно и Западнобеломорски район и Оперативен център на РДПБЗН Пазарджик. „ Напоителни системи“ – клон Тополница стопанисват язовирите: „ Тополница“, „ Малка Мътница“ и „Виноградец“. Подготвя се актуализация на аварийните планове на язовирите, наличната техника за аварийни ситуации е изправна и аварийните групи имат готовност за реакция при необходимост. Микроязовирите на територията на областта са общо 85 – една част от тях са общински, други са собственост на земеделски кооперации или частна собственост. В общините Стрелча, Панагюрище и Пазарджик има най-голямо завишение на процентното запълване на язовирите спрямо 2017 г, но преливниците са изпълнили предназначението си и са осигурили безпрепятствен отток на водите, няма преливане през короните и съответно разрушаване на язовирни стени. Собствениците и ползвателите на язовири са осигурили резервни обеми, което в съчетание с предприетите действия по почистване на рискови участъци на речни корита и дерета и независимо от значителните количества сняг през зимата, както и падналите дъждове през пролетта, не доведоха до критични ситуации в областта, не се наложи евакуация на жители на населени места и обявяване на бедствено положение.През 2018г., продължава почистването на речните участъци извън границите на урбанизираните територии. Дейностите са възлагат от областния управител съгласно Закона за водите. Почистването се извършва от фирмите безвъзмездно, срещу получаване на почистената прораснала, паднала или застрашена от падане дървесина. През 2017г. е възложено почистване на 13 участъка на територията на общините Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Белово, Брацигово, Стрелча, Лесичово и Сърница.В края на заседанието бяха взети две решения. Първото предвижда  общините да предоставят на вниманието на Областния щаб за защита при бедствия протоколи от извършения оглед на речните корита в границите на урбанизираните територии и актуализиран списък на лицата извършващи наблюдение на водно стопанските обекти. Съгласно второто решение „ Напоителни системи“ – клон Тополница трябва да представят актуална информация за корекцията на реките, които стопанисва, във връзка с необходимостта от почистване на растителност, наноси и възстановяването на диги.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Блъснаха шофьор, спрял да пазарува край пътя

21-годишен шофьор помете пресичащ мъж на оживения път от Хасково за Кърджали и прохода Маказа, край село Конуш. Трафикът е изключително интензивен заради многото български и румънски туристи, тръгнали към егейското крайбрежие на Гърция.