Евроагенция по петите на  двойните стандарти при храните

Наши депутати в Брюксел настояват:

Евроагенция по петите на двойните стандарти при храните

Предлагат звеното да може и да санкционира нарушителите

Общ европейски орган на ниво агенция да следи за качеството на храните, козметиката и останалите стоки, заради двойните стандарти в различните държави членки на ЕС, които ощетяват потребителите в Източна Европа. За това настоява евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, като разви идеята си в интервю за „Монитор“. Радев и колегата му Андрей Новаков вече предприеха офанзива пред ЕК за преодоляването на нелоялните практики. Такива стоки бяха засечени и у нас при направените наскоро проверки. „От една страна, се влагат съставки, които са с много по-ниско качество в сравнение със Западна Европа, а в допълнение - ние заплащаме често пъти доста по-скъпо“, изтъкна Радев. И уточни, че е много трудно органите на една държава членка да направят разследване в други страни от ЕС, да съберат нужните доказателства и да накажат виновника. „Затова е необходим общоевропейски орган, който да може да санкционира и да следи за качеството на стоките в целия ЕС“, категоричен бе Радев. В момента действа европейски орган за безопасност на храните, който предоставя независими научни консултации относно рисковете, свързани с храните. Той обаче

следи само за безопасността на продуктите

не и за двойните стандарти в качеството. „Сега всеки, който предлага безвредни за потребителите храни, които са етикетирани както трябва, с посочени съставки, по никакъв начин не може да бъде преследван след това за нелоялни практики в различните държави“, обясни българският евродепутат. Единственият вариант бил, ако се рекламира продукт от една и съща марка, а той е с различно качество, органите за защита на потребителите в съответните държави членки да се задействат. Но и това ставало по тромава процедура след подаване на жалби.

Радев и колегата му Новаков са категорични, че двойните стандарти при храните, козметиката и препаратите може да се преодолеят само с ново законодателство от ЕК, което ясно да казва, че такива практики са непозволени. Затова двамата вече са внесли през миналата седмица писмен въпрос към комисията за това

какви мерки ще се вземат по проблема

и ще се подготви ли директива в тази посока. „Предложихме и да се направят много по-щателни проучвания, така че да може това законодателство да се базира на анализи. Защото в началото, когато започна тази полемика, ЕК твърдеше, че такъв проблем няма, тъй като нямаше и достатъчно проучвания“, обясни Радев. След това пък, когато разликата в стандартите била установена, в Брюксел смятали, че тя може да се преодолее и само със засилване на контрола. Сега обаче все по-активно се говорело, че трябва да има нови законодателни предложения, които много по-ефективно да решат проблема. „Като български евродепутати ние ще настояваме това да стане в най-кратки срокове и няма да престанем да призоваваме ЕК да излезе с такова законодателно предложение“, зарече се Радев.

 

Подробности четете в интервюто с евродепутата Емил Радев в секция "Мнения"!

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.