96 удавени за година, от тях 15 деца

96 удавени за година, от тях 15 деца

Клубове отказват работа по държавна програма за работа с децата

96 човека са се удавили  през миналата година, от тях 15 са деца. Повечето са намерили смъртта си в басейните (60%), по-малко са тези в морето.Това съобщи акад. Христо Григоров, председател на БЧК. Спасените са 3783-ма. 63 002 са обучените спасители от Червенокръстката организация, която единствена в страната работи по европейска програма и издава сертификати, признати в цял свят.

Към момента в страната работят всеки сезон между 800 и 1000 от тях, каза доц. Антон Налбантов – заместник-министър на младежта и спорта и дългогодишен председател на Националния комитет по водно спасяване.

Отделно други 1381 доброволци – спасители, също се включват в акции  при наводнения и инциденти.

Не може и не трябва да се играе с живота и здравето на почиващите на морето и това да е за сметка на печалбарите. Така  акад. Григоров коментира искането на част от концесионерите спасителите да са по един в пункт.

Сам човек не може да окаже спасяване така, както е обучаван,

тъй като всички пограми са разработени това да става от екип от двама души. От едната страна, това се налага при тегленето на спасително въже при изваждане на давещ се, от друга го налага и техниката при оказване на първа долекарска медицинска помощ, поясни доц. Стоян Андонов.

Като необходимост от  двама спасители той посочи и изискването моторна лодка или друг малък плавателен съд да се управлява само от правоспособен човек.

Не всички спасители имат такъв докуменt, за разлика от САЩ, където такова удостоверение не се изисква от спасителите. Черно море не е океан, в малък участък плуват много хора и се налага да има два чифта очи с цел безопасност, категоричен беше заместник-министърът. Той увери, че концесионерите биха могли да спестят от други пера, но не и от необходимостта да има двама сапсители на плажовете.

Задължителни часове по плуване на бъдат въведени в училищата, настояха от БЧК.

Оказва се, че няма интерес от страна на спортните клубове към програмата на Министерството на младежта и спорта „Научи се да плуваш“.

Клубовете предпочитат да  получават повече пари от таксите, които плащат родителите, отколкото по програма. Затова и работещите по нея са нищожно малък брой, каза зам.-министър Андонов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.