950 лв. заплата за медсестрите от 1 юни (ОБНОВЕНА)
2

950 лв. заплата за медсестрите от 1 юни (ОБНОВЕНА)

Кабинетът отпуска до 50 млн. лв. допълнително на болниците

950 лв. стартова заплата за всички медицински сестри и професионалисти по здравни грижи от 1 юни, прие правителството на редовното си заседание. Това означава, че освен сестрите по толкова ще получат и рехабилитаторите, акушерките, лаборантите и фелдшерите. За целта ще бъдат отпуснати допълнителни до 50 млн. лв.

Увеличението е по-ниско от това, за което настояваха медицинските специалисти по време на протестите. Тогава те искаха сумата да се равнява на поне две минимални заплати или това означава 1120 лв. „Анализът на министерството на здравеопазването за формирането и разпределението на разходите в болниците, в това число и на разходите за персонал, показа сериозни деформации. Отпуснатите 50 млн. лв. ще ни дадат реална възможност да финализираме работата по методиката за формиране и разпределение на разходите за персонал. Тя ще бъде готова до 15 май“, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Той подчерта още, че юнските заплати вече ще бъдат поне 950 лв. Те обаче ще бъдат получени през юли, защото възнагражденията на медиците се изплащат с месец назад. Според Ананиев по този начин ще се гарантират по-добри условия за медиците и равнопоставен достъп на гражданите до медицинска помощ. „Хората, които работят в системата на здравеопазването са нашите лечители – тези, които се грижат за нашето здраве, и за да ги запазим сега и тук, в нашата страна, те заслужават да получат признанието на българското общество и на всички нас като потенциални техни пациенти“, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Преди заседанието на МС пък премиерът Бойко Борисов увери, че ресорното министерство ще проследи парите да отидат за уговорените заплати, особено в болниците, които се намират на труднодостъпни места или нямат достатъчно клинични пътеки. „Идеята е да не стане така както с предните средства - докторите в някои болници да си ги дадат за Допълнително материално стимулиране (ДМС) и да не стигнат до персонала“, коментира Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.