9500 души от ЕС поискаха смяна  на съдиите на Сорос в Страсбург (ОБЗОР)
3

9500 души от ЕС поискаха смяна на съдиите на Сорос в Страсбург (ОБЗОР)

Правосъдният министър: Не можем да отзовем сами Йонко Грозев от ЕСПЧ

Близо 9500 европейци са се включили в онлайн петиция с искане за отзоваване на съдиите от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) с установен конфликт на интереси, сред които е и българският представител в институцията Йонко Грозев.

Това става ясно от публикация на френската неправителствена организация Европейски център за право и правосъдие. Двама представители на центъра разкриха тежки зависимости на част от съдиите в Съда в Страсбург с неправителствени организации, свързани или гравитиращи около американския мизантроп Джордж Сорос, като Фондация "Отворено общество" и различни клонове на Хелзинкския комитет.

Шестмесечното разследване на двамата френски учени - Grégor Puppinck и Delphine Loiseau, установило, че най-малко 22 от 100 съдии, които са работили в периода 2009-2019 г. в ЕСПЧ, са били бивши служители на мрежата от НПО-та, финансирани от фондации на Сорос. В същото време 18 от тези магистрати, сред които и двамата български представители в този период - Здравка Калайджиева и Йонко Грозев, са разглеждали и са били част от съдебните състави по дела, инициирани или по които страна са били клонове на Хелзинкския комитет, "Отворено общество" и други НПО-та. Френският доклад сочи, че Здравка Калайджиева е била в конфликт на интереси по 12 дела, по които е била съдия в ЕСПЧ, а действащият български съдия в Страсбург Йонко Грозев - по 6 дела. "Тази ситуация е изключително сериозна. Тя поставя под въпрос независимостта на ЕСПЧ и безпристрастността на съдиите в него. Тези конфликти на интереси трябва да намерят решение", пишат от Европейския център на право и правосъдие.

В публикация на в. "Труд" по темата бяха припомнени факти, според които цялата процедура по избирането и изпращането на Йонко Грозев, проведена в края на 2014 г. и началото на 2015 г., е била предопределена и е била осъществена в конфликт на интереси. Тогавашният български съдия в Страсбург Здравка Калайджиева е подала оставка преждевременно, за да освободи място за Йонко Грозев, който е бил негласният фаворит на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов, който при определянето на Националната комисия по избор на български съдия в ЕСПЧ включил в състава й и Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет. Въпреки че Красимир Кънев и Йонко Грозев са съоснователи на финансираното от Фондация "Отворено общество" НПО през 1993 г. В четвъртък от БХК разпространиха публично становище, в което в опит да защитят българските представители в ЕСПЧ обаче директно си признават връзката с тях.

Съдия Йонко Грозев, който е нашият представител в ЕСПЧ, не може да бъде отзован от страната ни. Това се разбра от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов в кулоарите на НС по повод доклада на френско юридическо НПО, което уличава двама български съдии в ЕСПЧ в тежки зависимости и работа по дела срещу България в условията на конфликт на интереси. По думите на Кирилов, ако има отзоваване или прекратяване на правомощията, то би следвало да се осъществи само от съдиите от ЕСПЧ. Това пък можело да стане с особено квалифицирано мнозинство от 2/3 от целия състав на съда.

"Ако са верни данните в доклада, че съдиите са 100, а посочените лица с връзки с гражданско организации са 22, то би могло да се формира такова квалифицирано мнозинство от останалите съдиите, които нямат конфликт на интереси", каза Кирилов. 

Кирилов даде да се разбере, че не е нужна промяна на правилата, по които ние номинираме и избираме съдии. Според него процедурата е добре развита в правилника на МП. По думите му по-скоро трябва да се прилага стриктно. Той отказа да коментира процедурата през 2015 г, когато Грозев е бил изпратен в ЕСПЧ. 

"Аз разчитам всички, подкрепени от България представители в международни институции, да бъдат обективни и безпристрастни", каза той, като допълни, че това трябва да важи не само в правосъдието, което осъществяват, но и когато се върнат у нас. Не да дават интервюта в едни или други медии с мнения, които касаят дела, в които те са участвали.

Кирилов даде да се разбере, че визира коментар на Грозев пред "Дневник" относно становище на Венецианската комисия за поправките, които България готвеше за контрол на Тримата големи в Темида - главен прокурор и шефовете на ВКС и ВАС. По думите му това се случило два дни преди самият Кирилов да обяви решението на Венецианската комисия и тя да го изпрати на България.

"Дотам стигнахме, че този път френски колеги да ни кажат какво е положението в България", заключи Кирилов. Темата с двамата съдии, уличени в конфликт на интереси, коментира и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. "Не съм навлязъл в подробности и само отгоре-отгоре съм го прегледал, така че е некоректно да взимам отношение. Дали трябва да се оттегли, какво да се прави, времето ще покаже.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.