95% от тока от въглища в ЕС ще произвеждаме след 2020 г. с Полша и Чехия

95% от тока от въглища в ЕС ще произвеждаме след 2020 г. с Полша и Чехия

Полша, Чехия и България се очертават като трите държави, които ще произвеждат 95% от планираната енергия от въглища в Европейския съюз след 2030 година. Това показва нов доклад на Ember - мозъчен тръст в областта на енергетиката, който излезе след като Германия обяви, че си поставя нова цел за спиране на използването на въглищата през 2030 г., а не както досега през 2038 г.

Заключението в доклада е направено след анализ на националните планове за климат и енергия, които предстои да бъдат актуализирани спрямо повишената климатична цел на ЕС за 55 на сто намаление на емисиите до 2030 г. Докладът в частта си за България е изготвен със съдействие от "Грийнпийс" - България и Екологично сдружение "За Земята".

"Печален лидер в използването на въглища за производство на енергия през 2030 г. ще бъде Полша с 63 на сто,


следвана от Чехия с 18 на сто и България - с 14 на сто.

Останалата част от Европа върви по пътя на поетапен преход към възобновяема енергия още през това десетилетие. Тези, които останат на опашката, ще трябва да се изправят срещу високите цени на електричеството, икономическа конкурентоспособност и натиск за реформи в кратки срокове заради засилването на климатичната криза", казва Ричард Муур от Ember.

Докато повечето европейски държави се стремят да изоставят въглищата до 2030 г. и да реформират икономиките си, държавите от Централна Европа и България търсят начин да отложат неизбежното.

"Служебното българско правителство обяви, че излиза от въглищата през 2038 г., но този акт беше продиктуван по-скоро от желание политиката на бездействие да продължи, отколкото залагане на ясна цел и визия за реформи. От поетапното извеждане на въглищни мощности от експлоатация през следващото десетилетие и бързо навлизане на енергийните алтернативи без изгаряне зависи дали преходът отвъд въглищата ще дойде под формата на ценови, социален и екологичен шок или ще почива на ясен план и научни данни", заявява Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България.

Електричеството в ЕС, произведено от въглища, ще намалее с 83 на сто между 2015 г. и 2030 г. или от 705 тераватчаса на 118 тераватчаса. Въпреки това, докато останалата част от 27-те държави членки на ЕС има категорично намерение да намали производството на въглища с 99 на сто между 2015 г. и 2030 г., Полша, Чехия и България предлагат общите им усилия да доведат до спад от едва 42 процента.

Тенденцията крайните дати за изход от зависимостта от въглищата да бъдат съкратени във времето не е изолирана само в Германия.


В целия ЕС плановете продължават да се ускоряват.

За по-малко от 2 години, откакто страните от ЕС представиха своите национални планове за енергетика и климат (ИНПЕК), планираното производство на електроенергия от въглища през 2030 г. в ЕС е съкратено с повече от половина (минус 58 процента). Това намаление ще предотврати изхвърлянето на допълнителни 89-152 мегатона емисии на въглероден диоксид в атмосферата през 2030 г., което е еквивалентно на премахване на 53-90 милиона автомобила от пътя.

"Спирането използване на въглищата обаче не трябва да става за сметка на засилване на друга зависимост към изкопаемо гориво, каквото е природният газ. За разлика от Западна Европа, благодарение на ниската свързаност на домакинствата към газовата мрежа, България е в състояние да направи скок към чисто отопление и производство на електроенергия, на базата на възобновяеми източници на енергия и технологии за съхранение", допълва Радостина Славкова от "За Земята".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.