95 досъдебни производства за нарушаване на мерките срещу COVID-19

95 досъдебни производства за нарушаване на мерките срещу COVID-19

От началото на въвеждането на извънредните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 до момента Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор 95 досъдебни производства за престъпления по член 355, ал. 2 от НК, свързани с нарушаване на карантината. 

Също и за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога във връзка с острозаразния коронавирус, довел до пандемията в цял свят – престъпление по член 326 от НК.

Само вчера в Апелативната прокуратура във Варна са постъпили на специален надзор 24 досъдебни производства от района. 12 са тях са образувани в Районната прокуратура във Варна, 6 са в Районната прокуратура в Шумен, и по три – в районните прокуратури в Разград и Търговище.

Най-голям е делът на производствата за нарушаване на разпоредена от здравните власти карантина на лица, които са били в рискови страни или са имали контакт с хора с положителни проби за коронавирусната инфекция. Престъплението по член 355, ал. 2 от НК, след гласуваните промени от Народното събрание, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Три от досъдебните производства са за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, във връзка с разпространението на острозаразния вирус, довел до пандемия в света.

Наказанието по член 326, ал. 1 от НК е до 2 години лишаване от свобода, но ако от престъплението са настъпили  значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Изменението влезе в сила на 24 март тази година и ще бъде в сила до отмяна на извънредното положение.

От Апелативната прокуратура във Варна напомнят, че спазването на наложените ограничения и мерки по време на извънредното положение, цели ограничение на разпространението на коронавирусната инфекция и запазването на човешкия живот.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.