94% от децата и учениците посещават забавачка или школото

94% от децата и учениците посещават забавачка или школото

94,13% от децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в страната са записани в детска градина или училище, сочат данните на образователното министерство към началото на месеца. Най-много са в Габрово (98,12%) и Благоевград (97,99%), а най-малко - в Кърджали (88,67%) и Шумен (84,67%).

От началото на учебната година екипите за обхват в образователната система в цялата страна посетиха 9250 семейства, чиито деца не посещават училище. 1222 групи от учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на други институции търсят незаписани или отпаднали ученици по домовете им, провеждат срещи с родители и се опитват да накарат децата да влязат в клас. Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 000 деца.

Просветният министър проф. Николай Денков се включи лично в един от екипите за издирване на деца извън образователната система в 4-о ОУ „Г. С. Раковски“ в Берковица. В училището се обучават 198 деца и ученици - всички от ромски произход. Петнадесет от тях са започнали да посещават занятията през тази учебна година благодарение на групите по междуинституционалния механизъм за обхват.

„Разбирам, че искате най-доброто за децата си. Но Ви моля да разберете, че без да завършат училище, много врати ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая.“ Така проф. Денков се обърна към Димитър от квартал "Раковица" – баща на три деца в училищна възраст, които не влизат в клас. Освен с бащата министърът разговаря с бабата и две от децата – момиче на възраст за 4-и клас и две години по-голямо момче. Срещата завърши с обещание Стефан и Виолета да тръгнат на училище от понеделник.
„Бабата и бащата в това семейство са неграмотни и това оказва влияние върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно образованието, трябва да бъде счупен“, каза проф. Денков.

Според директорката на 4-о ОУ „Г. С. Раковски“ Таня Йонова честата смяна на местоположението на семействата усложнява работата по механизма за обхват. „Мотивирането и задържането в клас на върнатите деца също е предизвикателство, но ние продължаваме да полагаме усилия“, посочи тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.