0

93 кандидати за поетичната слава, с 13 повече от миналата година, са в очакване на финала от поредното, 36-то издание на националния младежки конкурс за поезия на името на Веселин Ханчев.

93 кандидати за поетичната слава, с 13 повече от миналата година, са в очакване на финала от поредното, 36-то издание на националния младежки конкурс за поезия на името на Веселин Ханчев.

Условието за участие да имаш навършени 14 години и да не си по-възрастен от 25,както и да не си издал първа стихосбирка, припомнят организаторите на надпреварата: библиотека „Родина“, къща – музей „Гео Милев“ и община Стара Загора.

По традиция и в това издание мнозинство са дамите-76, като най-голям е броят на участниците от София/24/. Едва 5 са изпратилите ръкописите си от града домакин, пак с по толкова са се представили Пловдив и Бургас.

Кой ще вземе наградата във форма на златно яйце и кой ще има щастието догодина да се похвали с дебютна книжка ще реши жури с председател литературоведът и преподавател в катедра „История на философията“ при СУ „Свети Климент Охридски“ Васил Видински и членове поетите Мария Донева и Иво Рафаилов, които през годините са били носители на един от най-старите призове за мерена реч.

На 1 ноември ще станат известни резултатите, гала-рециталът ще бъде в регионалния исторически музей, тогава ще бъде и премиерата на миналогодишния победител Мартин К. Илиев с дебютната му книга в „Печалния хан на дните“. Началото на конкурса е  през далечната 1984 г. .а сред носителите на приза му са поети като Камелия Кондова /1985/, Елин Рахнев / 1992/, Мария Донева /1994/, Дана Белева /2001/ и др.Председатели на журито са били Константин Павлов, Таньо Клисуров, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Рашко Стойков, Иван Цанев, Бойко Ламбовски и още ред  други изтъкнати майстори.Статуетката „Златното яйце“, изработена от Костадин Ненов се връчва от 1995 г. Своеобразен рекорд на участници, цели 103 е бил отбелязан на 31-то издание преди 5 години, тогава голямата награда взе студентката по журналистика Боряна Нейкова, която освен че пише интересно умее да свири на пиано и арфа и знае испански език.