93 тръпнат за приза Златното яйце

93 тръпнат за приза Златното яйце

93 кандидати за поетичната слава, с 13 повече от миналата година, са в очакване на финала от поредното, 36-то издание на националния младежки конкурс за поезия на името на Веселин Ханчев.

Условието за участие да имаш навършени 14 години и да не си по-възрастен от 25,както и да не си издал първа стихосбирка, припомнят организаторите на надпреварата: библиотека „Родина“, къща – музей „Гео Милев“ и община Стара Загора.

По традиция и в това издание мнозинство са дамите-76, като най-голям е броят на участниците от София/24/. Едва 5 са изпратилите ръкописите си от града домакин, пак с по толкова са се представили Пловдив и Бургас.

Кой ще вземе наградата във форма на златно яйце и кой ще има щастието догодина да се похвали с дебютна книжка ще реши жури с председател литературоведът и преподавател в катедра „История на философията“ при СУ „Свети Климент Охридски“ Васил Видински и членове поетите Мария Донева и Иво Рафаилов, които през годините са били носители на един от най-старите призове за мерена реч.

На 1 ноември ще станат известни резултатите, гала-рециталът ще бъде в регионалния исторически музей, тогава ще бъде и премиерата на миналогодишния победител Мартин К. Илиев с дебютната му книга в „Печалния хан на дните“. Началото на конкурса е  през далечната 1984 г. .а сред носителите на приза му са поети като Камелия Кондова /1985/, Елин Рахнев / 1992/, Мария Донева /1994/, Дана Белева /2001/ и др.Председатели на журито са били Константин Павлов, Таньо Клисуров, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Рашко Стойков, Иван Цанев, Бойко Ламбовски и още ред  други изтъкнати майстори.Статуетката „Златното яйце“, изработена от Костадин Ненов се връчва от 1995 г. Своеобразен рекорд на участници, цели 103 е бил отбелязан на 31-то издание преди 5 години, тогава голямата награда взе студентката по журналистика Боряна Нейкова, която освен че пише интересно умее да свири на пиано и арфа и знае испански език.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.