93% от училищата във Варна са готови за обучение в електронна среда

93% от училищата във Варна са готови за обучение в електронна среда

Класните ръководители и преподавателите по предмети вече са изпратили указания към учениците, съобщиха от общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ във Варна.

Ползват се различни инструменти, като Shkolo.bg, Office 365, Google G suite for Education, Wizer.me. Родителите на малките ученици са информирани за възможностите, създадени са фейсбук групи, организиран е начин за консултация, ползват се още електронни пощи и групи във вайбър.

20 училища и 38 детски градини от 2017 година имат въведени облачни платформи Google G suite. По данни от училищните директори, само 4 % от учениците нямат достъп до интернет, а 3 % не разполагат с устройства. Това са деца от семейства, чийто родители са с нисък образователен статус или от социално слаби семейства.

В тези случаи е създадена индивидуална организация за работа, съобразена с условията за обучение в домашна среда. Активно се включват и образователни медиатори.

Всички университети на територията на Варна са създали условия за дистанционно обучение на студентите, както и възможности за онлайн кандидатстване. Издателствата и образователни платформи като „Уча.се“ проявяват гъвкавост, разбиране и социална отговорност, предоставяйки безплатно учебните ресурси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.