0

К ласните ръководители и преподавателите по предмети вече са изпратили указания към учениците, съобщиха от общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ във Варна.

Класните ръководители и преподавателите по предмети вече са изпратили указания към учениците, съобщиха от общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ във Варна.

Ползват се различни инструменти, като Shkolo.bg, Office 365, Google G suite for Education, Wizer.me. Родителите на малките ученици са информирани за възможностите, създадени са фейсбук групи, организиран е начин за консултация, ползват се още електронни пощи и групи във вайбър.

20 училища и 38 детски градини от 2017 година имат въведени облачни платформи Google G suite. По данни от училищните директори, само 4 % от учениците нямат достъп до интернет, а 3 % не разполагат с устройства. Това са деца от семейства, чийто родители са с нисък образователен статус или от социално слаби семейства.

В тези случаи е създадена индивидуална организация за работа, съобразена с условията за обучение в домашна среда. Активно се включват и образователни медиатори.

Всички университети на територията на Варна са създали условия за дистанционно обучение на студентите, както и възможности за онлайн кандидатстване. Издателствата и образователни платформи като „Уча.се“ проявяват гъвкавост, разбиране и социална отговорност, предоставяйки безплатно учебните ресурси.