93,8 млн. лева отчете „Солвей Соди“ на общо събрание на акционерите

93,8 млн. лева отчете „Солвей Соди“ на общо събрание на акционерите

Акционерите на „Солвей Соди“ АД приеха на проведеното днес в Девня редовно общо събрание годишният финансов отчет на дружеството за 2020 г., като печалбата, представляваща общият всеобхватен доход за периода, е в размер на 93,8 млн. лева.

Общото събрание прие предложението на Съвета на директорите печалбата за 2020 година да се разпредели като дивидент от 14,77 лева на акция преди данъчното му облагане, платим на акционерите - физически лица от 19 юли 2021 г. на каса във всички клонове на банка ДСК в страната. Изплащането на дивидента ще се извършва срещу представяне на документ за самоличност на присъстващите в книгата на акционерите, водена от Централния депозитар към датата на общото събрание на акционерите.

Изплащането на дивидента на акционерите - юридически лица ще се извършва, както и досега, само по банков път от 19 юли 2021 г. Канят се всички акционери да предприемат необходимите действия по получаване на дължимия им дивидент. Правото на акционера върху дивидента, гласуван на това общо събрание, се погасява с изтичане на 5-годишната погасителна давност, считано от 19 юли 2021 г.

Общото събрание освободи като член на Съвета на директорите Тобиас Шапер и избра на негово място Александър Блум, считано от 31 юли, т. г. Освен това, мандатът на Съвета на директорите беше продължен с нов 3-годишен период до 30 юни 2024 г.

По-рано през годината, на 29 март т. г., беше проведено извънредно Общо събрание на акционерите на „Солвей Соди“ АД, което взе решение да намали броя на членовете на Съвета на директорите от 8 на 7. Общото събрание освободи като членове на Съвета на директорите Кристоф Клемант и Ерик Вандер Ворст, като избра за нов член  Давиде Папаверо. На заседание на Съвета на директорите от 30 март т. г.   Филип Керен беше избран за председател, а Давиде Папаверо - за заместник-председател на Съвета на директорите.

През отчетната 2020 г. мениджмънтът на компанията продължи да работи в 4 основни сфери -  здраве и безопасност на труда (които са пръв приоритет и ценност), грижа за околната среда, изпълнение на стратегическата инвестиционна програма и оптимизиране на оперативните разходи.

Направените инвестиции в „Солвей Соди“ АД и неговите филиали допринесоха за надеждността и ефективността на инсталациите, намаляване на енергопотреблението и опазване на околната среда. Едни от значимите инвестиционни проекти са изграждане на новата инсталация за производство на бикарбонат и продължаващото обновяване на инфраструктурата в содовия завод и ТЕЦ.

„Солвей Соди“ получи от Българската агенция за инвестиции и сертификат за инвестор клас „А” за проекта си „Инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат“, който ще увеличи капацитета на производство на този продукт в завода в Девня до 200 хил. тона годишно.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.