Снимки

Приходите на Столичната община от януари до края на октомври са 529,4 млн. лв. Това съобщи за „Монитор“ зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. В сравнение със същия период на миналата година парите в общинската каса нарастват с 29,8 млн. лв. До октомври столичани са платили данъци за 258 млн. лв., което е с 19,8 млн. лв повече от 2016 г.

Барбалов съобщи, че постъпленията от данъка върху превозните средства са 77,6 млн. лв., където също се отбелязва ръст. Още при предишното отчитане на приходите през лятото Барбалов обясни повишаването с по-добрата събираемост при данъка за моторните превозни средства. Тя пък се дължала на затягането на контрола и въвеждането на изискването за минаване на технически преглед само след платен налог. Барбалов обясни, че за подобряването на събираемостта роля играе и законодателната промяна от миналата година, която пресече възможността при натрупани дългове да се погасяват първо новите задължения и да се изчаква старите да изтекат по давност. Борчовете вече се плащат по реда на тяхното възникване, припомни зам.-кметът. При таксата от придобиване по възмезден начин приходите са 55 млн. лв. от началото на годината до края на октомври. За десетте месеца на годината от такса смет общината е събрала 164,4 млн. лв.

Тук нямаме голяма разлика в събираемостта в сравнение със същия период миналата година, отбеляза зам.-кметът по финанси. До края на годината е срокът до който собствениците неползващи целогодишно имота си, могат да подадат искане за намаляване на налога за боклука за съответното жилище или парцел. За технически услуги, в които влизат и строителните разрешителни, софиянци са платили 16,9 млн. лв. данъци, което е повече с 3,4 млн. лв.

От „Московска“ 33 припомниха, че столичани могат да получават информация за дължимите данъци по електронен път, като за целта се подава заявление.

Барбалов отчете като положителни и резултатите на ДКЦ-тата в столицата за деветмесечието на годината. За 2018 г. кметството е предвидило 15 млн. лв. за дофинансиране на общинското здравеопазване. Целият бюджет на общината за догодина ще бъде над 1 млрд. лв. След като бъде представен пред общинските съветници, финансовият документ, ще бъде публикуван и за обществено обсъждане. 

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Здравната ДАНС с нов шеф

След като прокуратурата започна разследване на корупционни практики и образува наказателно производство за престъпление по служба в Изпълнителната агенция „Медицински одит”, популярната като здравната ДАНС се оказа с нов шеф.

ДС пак впрегна агент Хранова

Ченгета и протестъри устройват нов водевил под формата на протест в София. Слугите на Българския Мадоф Цветан Василев ще се опитат с всички сили да стегнат редиците пред Министерски съвет в понеделник. В основата на активното мероприятие е личното НПО на банкера беглец "Ние, гражданите", което се ръководи от ченгето от ДС с псевдоним Ана Хранова Вера Ахундова.

Студентските общежития стават хотели

Между 14 и 18 лв. трябва да подготвят желаещите да пренощуват на общежитие в Студентски град, като сумата варира спрямо блока, в който са решили да се настанят. Ако гостите желаят да си гарантират, че ще бъдат сами в стаите, те трябва да платят всяко едно от леглата, намиращи се в помещението. Така те трябва да заплатят съответно между 28 и 36 лв. за двойна стая и от 42 до 54 лв. за тройна.