90 учебни дни до първата матура за дванадесетокласниците

90 учебни дни до първата матура за дванадесетокласниците

Дванадесетокласниците имат още 90 учебни дни, в които да залегнат над учебните и да се подготвят за първата си матура. С толкова време разполагат от утре – 7-ми януари, до 20-ти май, когато ще се проведе първият им зрелостен изпит по български език и литература.

След като днес учениците се завърнаха в класните стаи след най-дългата коледна ваканция от години, те имат точно 19 дни, в които се справят с всички класни и контролни преди да бъдат оформени оценките им за първия учебен срок. Той приключва на 4-и февруари. Следващият ден – 5-и февруари, пък е определен за междусрочна ваканцията. Тази година тя се пада сряда, затова и тя няма да може да се слее с уикенда и така за учениците да се съберат три последователни почивни дни.

Вторият срок започва на 6-и февруари и всички трябва да съберат сили, тъй като следващият ден, в който няма да бъдат в клас, е на националния празник. Трети март отново е през седмица, но тъй като е вторник, част от училища могат да се възползват и да направят учебни екскурзии за своите възпитаници, използвайки понеделник и уикенда.

Следващата почивка за всички ученици е през април. Хлапетата от 1-ви до 11-ти клас пролетната ваканция е от 11-ти до 20-ти или 10 дни с двата уикенда. За дванадесетокласниците обаче почивните дни са двойно по-малко – 16-ти до 20-ти април.

Денят на труда и Гергьовден са следващите дни без учебни занятия за всички. Това са и последните почивни дни преди матурата по български език и литература на 20-ти май. Вторият държавен зрелостен изпит по предмет по желание пък е на 22-ри май (петък). Така за всички с изключение на дванадесетокласниците се събират три последователни почивни дни. През изминалата учебна година 25-и също бе обявен за неучебен, но присъствен ден по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, но тази не е отбелязан като такъв в официалния календар на МОН.

До края на учебната 2019/2020-а следват още няколко изпита. Външното оценяване за четвъртокласниците планираните е 27-ми и 28-ми май. Тогава са съответно тестовете по български език и литература и математика. Тази година за четвъртокласниците има 2 изпита по-малко, тъй като отпадат по „Човекът и природата“ и „Човекът и общество“. Юни пък е

националното външно оценяване за седми и десети клас. На 9-ти е по български език и литература, а на 11-и по математика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.