90% от отсрочените кредити досега са на граждани

90% от отсрочените кредити досега са на граждани

Около 20 000 длъжници са поискали разсрочване от въвеждането на кредитната ваканция заради разпространението на коронавируса. 90% от тях са на граждани, а останалите на фирми в затруднено положение. Това каза председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов в ефира на bTV.

Очакванията са все повече хора да се възползват от отсрочването на кредитите си. ”Все още не всички са освободени от работа, не всички са останали с намалени доходи и някои все още преценяват дали да се възползват от тази мярка”, каза Андронов и допълни, че срокът за кандидатстване е до 22 юни 2020 г.

 Той препоръча да не се избързва с решението и всеки да прецени дали ще може да се справи с по-малко доходи за месец. „Това вероятно ще направи така, че през целия срок – от сега до 22 юни – ще има хора, които ще се явяват и ще искат всеки ден отсрочване”, коментира Андронов.

Засега ежедневно по няколко хиляди искат отлагане на вноските. Шефът на АББ поясни, че на практика отсрочването е предоговаряне, при което забавените вноски няма да навредят на кредитния ни рейтинг.

„Ако клиента на банката не отговаря на изискването да има редовно обслужван кредит или с до 90 дни до 1 март просрочие, той пак може да иска разсрочване, но неговият кредит няма да се подчини на тези правила”, допълни Андронов. Но неизплатената лихва по време на мораториума се натрупва и след това ще бъде платена на банката по време на остатъка от срока изплащане на кредита, обяви шефът на АББ.

По отношение на безлихвените кредити до 4500 лв., той поясни, че търговските банки се готвят да ги предлагат и вероятно ще има тестови период, в който да се види как точно работят тези кредити. „Ако не тръгне тази мярка добре, ако няма интерес , вероятно Банката за развитие и ние ще можем да разместим условията така, че да тръгне”, каза Андронов.

„Ако изпълним условието, което остана, а се полагат усилия за това, вероятно това ще се случи”, коментира той евентуалното влизане на България в Чакалнята на Еврозоната през юни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.