90-годишен ром поиска да се ваксинира срещу короната в Шумен
5

90-годишен ром поиска да се ваксинира срещу короната в Шумен

Ром на 90 години поиска да се ваксинира по време на информационна имунизационна кампания срещу COVID-19 в Шумен. Една от срещите на екип от лекари от РЗИ и медиатори беше в циганската махала "Бялата пръст", а ромите държаха гостите си още час след предвиденото време за среща за да задават допълнителни въпроси, свързани с личните им заболявания. Изненада се оказа 90-годишният бай Сали, по лична карта Мильо Алтек. Много искал да се ваксинира, но го притеснявало, че има слабо сърце и искаше да разбере дали ваксината може да му повлияе негативно.

"Като цяло тези, които дойдоха на срещата искат да се ваксинират. Близките им - деца, синове, внучета са в чужбина, ваксинирани са, възрастните също искат, притесняват ги диагнозите им и търсят повече информация. След срещата ни се успокоиха, ще търсят консултация с личните си лекари и след това ще се ваксинират." - коментира Мариана Добрева от РЗИ - Шумен, която участва в срещата с ромите.

РЗИ съвместно с БЧК организират в три последователни дни информационни пунктове в Шумен пред театъра, пред областната управа и на входа на градската градина, обмислят се подобни "шатри" и пред големите хипермаркети. Според наблюденията на участниците в кампанията в централната градска част преобладават граждани с активен начин на живот, които работят и осъщестяват контакти в тази част на града и повечето от тях са напълно ваксинирани. На ок. 150 анкетирани за час и нещо 64 са декларирали, че вече са с поставена ваксина, 34 проявяват интерес и ще се ваксинират скоро, двама от тях чакат реда си. Млад мъж пък се обади малко по-късно по телефона да съобщи, че вече е минал през кабинета на ул. "Калоян" 1 и си е поставил ваксина.

В Шумен в момента пребивава голям брой български изселници с двойно гражданство, които имат казус. Ваксинирани са с пълния цикъл с китайската ваксина на Sinovac Biotech, но със сертификата, който имат могат да посещават единствено България и от няколко дни и Гърция и биха искали да си поставят и ваксина, която ще им отвори вратите към страните от ЕС. Засега обаче няма указания и практика за прилагане на трета ваксина или друга ваксина на вече имунизирани. Няколко майки с колички са твърдо "за" ваксините, но ще се ваксинират едва когато спрат да кърмят децата си.

Не липсват и скептици. Част от тях се притесняват от краткия срок за който са въведени в употреба ваксините, други се притесняват от странични ефекти, а трети са жертва на конспиративни теории и публикации в интернет и конкретно във фейсбук. При младите мъже и момчета битува и страх, че ваксината би могла да предизвика импотентност, а темата е предмет на коментари в мъжки среди.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.