90,8 млн. л е произведеното вино от началото на годината

90,8 млн. л е произведеното вино от началото на годината

През 2019 г. по предварителни данни преработеното грозде е 126 200 000 кг, а произведеното вино ще е приблизително 90 820 000 литра. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева по време на Националната конференция на тема: "Българското вино в XXI век".

По думите й, заради климатичните условия през годината произведеното грозде е с около 15% по-малко, но е с много добро качество. Въпрос на маркетинг от страна на производителите е да бъде увеличен износът на вино, който запазва едно стабилно ниво през последните години. Висококачествени български вина се търсят на пазари като САЩ, Швейцария, Великобритания, Германия, Бразилия, Полша, Китай и други, информира още зам.-министър Василева.

Тя каза още, че България заема достойно място на винената карта на света и се е утвърдила като предпочитана дестинация за винен туризъм. През 2018 г. сме изнесли близо 64 млн. л вино предимно за Полша, Румъния, Русия, САЩ и Китай с добри качествени показатели. 1421 ха са новите лозови насаждения през миналата година.

Успешно прилагаме Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. с бюджет 133 810 000 евро. Мерките, по които се подпомагат стопаните са "Преструктуриране и конверсия на лозя", "Промоция в трети страни", "Застраховане на реколтата" и "Инвестиции в предприятия", с годишен бюджет 26 762 000 евро.

С направените промени в нея за периода 2019-2023 година финансирането по мярка "Популяризиране в трети държави" ще бъде до 80% от допустимите разходи. Осигурено е национално съфинансиране по мярката под формата на държавна помощ в размер на до 30% от допустимите разходи. Държавната помощ допълва финансирането от Европейски фонд за гарантиране на земеделието до 50% от допустимите разходи.

Мярка "Събиране на реколтата на зелено" е кризисна мярка, чиято цел е възстановяване на дисбаланса между търсенето и предлагането на винено грозде. Мярката ще се прилага от 2020 година само в случай на кризисна пазарна ситуация. Засегнатите от кризата гроздопроизводители ще могат да отстранят неузрялото грозде от стопанисваните от тях площи с лозови насаждения, за което ще получат финансова помощ до 50% от сумата на преките разходи по отстраняване на гроздето и на загубата на приходи от реколта за конкретната площ.

През 2019 г. се отчита ръст на регистрираните винопроизводители. Сега са 282, прпез миналата година - 268, каза още зам.-министър Василева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.